facebook

Рішення ухвалене: з 1 грудня в Україні запроваджують вагомі зміни

На українців вже з 1 грудня очікують зміни в плані ввезення гуманітарної допомоги. Рішення вже ухвалено і зараз йде роз’яснення нововведень.

З початком зими благодійні організації ввозитимуть гуманітарну допомогу по-новому. Уряд вирішив змінити правила роботи, щоб, за словами чиновників, побороти окремі зловживання.

Наразі частина волонтерів виступають проти нововведень і просять відтермінувати зміни. Відповідна петиція набрала необхідну кількість голосів і тепер на неї має відреагувати влада.

Для початку варто зазначити, що йдеться не тільки про допомогу для воїнів, а й для населення. Адже волонтери зараз доставляють в Україну як товари військового призначення, так і звичайну їжу для людей. Процедура приблизно така: донор за кордоном надає допомогу, благодійні фонди її отримують і доставляють набувачам. До грудня фонди мають отримувати листи про потребу в певних речах чи продукції. Далі цей лист показують митній службі, створюється відповідна декларація — це необхідно для легального ввезення товару.

Водночас з 1 грудня ці листи більше не вимагатимуть. Але взамін потрібно пройти авторизацію у спецреєстрі отримувачів гуманітарної допомоги (необхідний цифровий підпис). Декларацію формуватимуть як і раніше, подаватимуть у цифровому форматі. На перетин кордону з моменту внесення відомостей у базу даватимуть 30 днів.

При перетині митна служба все звірятиме, чи відповідають документи фактичному вмісту. Як тільки гуманітарна допомога потрапляє на територію України, то волонтерам потрібно буде прозвітувати за неї (до 15 числа наступного місяця). Також вказуватиметься кількість розданого товару та яка залишилась. Навіть вноситимуться відомості, при необхідності, про зіпсований товар та той, який не було прийнято через неналежну якість.

Якщо всіх вимог не дотримуватись, то благодійний фонд має всі шанси втратити статус отримувача допомоги на пів року. Волонтери ж побоюються, що доставка найнеобхідніших товарів затягнеться. Особливо це на собі відчують невеликі організації, які можуть не встигати з веденням документації (через брак людей). Також людей непокоїть термін у 30 днів, який дається на ввезення допомоги. Бувають випадки, коли важко спрогнозувати доставку гуманітарки.

У міністерстві соціальної політики зміни з 1 грудня називають обґрунтованими. Адже вже є прецеденти нецільового використання гуманітарки. Тому систему ввезення та розподілу пропонують зробити максимально прозорою.

Джерело.