facebook

Доведеться стежити за датою: в Україні для водіїв вигадали новий штраф на сотні гривень

Схоже, що тепер у водіїв будуть чіткі терміни з “перевзуття”, і це ще не все

Для всіх наших шановних та дорогих читачів, які мають відношення до керування авто, є важливі новини. Справа в тому, що в Україні хочуть зобов’язати всіх власників авто “перевзувати” транспортні засоби у зимову гуму, і робити це пропонують у конкретний період.

Якщо водій сяде за кермо авто без зимових шин, тоді його чекатиме штраф.

Про те, що сьогодні відомо про майбутні правила, а також які будуть розміри штрафів, розповів український юрист Віктор Мазур.

Пропонується заборонити з 1 листопада по 31 березня експлуатацію машин з масою до 3,5 т, які не оснащені зимовими чи всесезонними шинами. Для транспорту, що має вагу понад 3,5 т, обов’язковими будуть лише зимові шини.

Крім того, планується внесення змін до ч.1 ст.121 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, за їзду на літній гумі взимку буде введено штраф у розмірі 340 грн.

У записці пояснення до законопроекту ініціатори нововведення зазначають, що зараз у правилах дорожнього руху України сезонна зміна гуми авто ніяк не врегульована. Заміна шин із літньої на зимову і навпаки відбувається на розсуд водіїв.

При цьому необхідність такого нововведення пояснюється тим, що найбільше ДТП трапляється саме взимку. Також автори законопроекту посилаються на правила, які діють у деяких країнах ЄС. Там відсутність зимових шин на колесах авто взимку є грубим порушенням правил дорожнього руху, що передбачає накладення штрафу.

Введення такого обов’язку необхідне, оскільки на дорогах водії, які їздять літньою гумою, несуть серйозну небезпеку як для себе, так і для пішоходів. Про це також зазначається у наших ПДР.

Джерело.