facebook

Україна переходить на зимовий час29 жовтня

В останню неділю жовтня кожного року Україна переходить на зимовий час, який, як повідомляє Укрінформ, відбудеться в ніч на 29 жовтня 2023року.

 

О4годиніранку стрілки годинника переведуть на одну годину назад. Це означає, що українці матимуть більше часу на сон. У більшості випадків українцям не потрібно турбуватися про те, що вони проспали. Однак старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно перевести самостійно.

В Україні процес переведення годинників на зимовий чи літній час існує вже майже 40років.Переведення годинників в Україні регулюється Постановою Кабінету Міністрів України №509від 13 травня 1996 року “Про порядок обчислення часу на території України”.

 

В останню неділю жовтня стрілки годинника переходять на зимовий час, а навесні наприкінці березня-налітній.

 

Вперше літній і зимовий час було запроваджено у Великій Британії в 1908 році. Це було зроблено для економії коштів та раціонального розподілу електроенергії протягом доби.

 

До речі, у 2021 році Верховна Рада повернула на доопрацювання поправку до закону№4201,якою пропонувалося відмовитися від сезонного переведення годинників і залишити в Україні лише зимовий час.

Проблема, однак, полягає в тому, що великі відстані між східними та західними регіонами України унеможливлюють життя всієї країни в одному часовому поясі.

 

Наприклад, якщо у східних регіонах зберігається зимовий час, сонце сходить приблизно о 3 годині ранку,а темніє близько 8 години вечора.

 

При переході на літній час на заході країни сонце сходило бо 9ранку, і людям довелося б добиратися на роботу чи навчання в темряві.

 

Осінній перехід на літній час організм сприймає легше, оскільки він дає додаткову годину відпочинку, а от до вересня переведення годинників пристосуватися складно.

Варто зазначити, що понад 80 країн світу вже перевели стрілки годинників на годину вперед, але вже багато років обговорюється можливість відмовитися від традиційного методу.

Джерело.