facebook

Українців хочуть зобов’язати перевести на контракт телефонні номери, прив’язані до банківських карток, щоб зробити їх іменними. Таку новацію анонсував член парламентського комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко. За його словами, зараз фракція “Слуги народу”, яка є автором ідеї, проводить соціологічне дослідження щодо сприйняття цієї норми.

У чому переваги прив’язки номера до паспорта і чи це допоможе захистити гроші – дізнавався OBOZREVATEL.

Навіщо хочуть прив’язати номери до паспортів?
Цього року виповнилося 20 років, відколи перший український банк, ПриватБанк, почав використовувати номери мобільного зв’язку для авторизації своїх клієнтів. Пізніше цю практику підхопили й інші банки. Тепер усі банківські картки українців так чи інакше прив’язані до номера телефону. Тому шахраї часто роблять спроби вкрасти номери громадян, щоб отримати доступ до їхніх фінансів.

Зробити це нескладно. Справа в тому, що якщо у мобільного оператора немає паспортних даних власника номера, цей номер фактично нічий. Будь-яка людина може перевипустити SIM-картку з таким номером.

Схема працює в такий спосіб. Шахраї кілька разів телефонують на номер жертви з різних номерів. Тут же приходять до оператора зі скаргою про втрачену картку та просять її перевипустити, називаючи останні номери, з яких дзвонили. Оператор не має підстав відмовити, адже він не знає, чий насправді цей номер. Таким чином, номер крадуть, а вже через нього отримують доступ до інтернет-банкінгу або інших послуг, і виводять гроші з рахунків або ж оформлюють позики. Також шахраї можуть викупити і неактивний “фінансовий номер”, і їх уже навчилися знаходити.

Якщо номер буде іменним, щоб перевипустити картку, потрібен буде паспорт. А в разі махінацій громадянин зможе захистити свої права в суді. За словами нардепа Федієнка, законопроєкт, над яким вони вже працюють, стосуватиметься лише фінансових номерів та покликаний захищати українців від шахраїв.

“Якщо ви хочете мати телефон, який надалі використовуватимете для фінансових операцій або для отримання цифрових послуг, зокрема для отримання електронно-цифрового підпису, він обов’язково повинен мати контракт з оператором мобільного зв’язку для того, щоб шахрай не зміг його вкрасти”, – розповів нардеп.

Така ідея не нова, вперше в Україні прив’язку номера до паспорта хотіли запровадити ще 2014-го. Ця ініціатива була в списку так званих диктаторських законів. Пізніше ідею хотіли реалізувати у 2017 та 2019 роках, але жодного разу це не зазнало успіху. Наразі ідентифікація – на вибір абонента.

“Процедура ідентифікації абонентів припейд передбачена у чинному телеком-законодавстві України як добровільний вибір. Для цього абонент може звернутися до сервісного центру оператора та зареєструвати дані паспорта. Проте, близько 80% абонентів України досі обслуговуються анонімно”, – повідомили на запит OBOZREVATEL у компанії “Київстар”.

Зараз прив’язка SIM-картки до паспорта працює майже у 100 країнах світу: від Норвегії та Німеччини до Росії та Білорусі.

Які переваги вільного обігу карток?
При вільному обороті отримати картку мобільного зв’язку максимально легко та дії абонента досить складно відстежити. Але насправді, за словами CEO IT-Association Vinnytsia Дмитра Софіни, від вільного обігу карток набагато більше переваг отримують далеко не звичайні громадяни. Серед вигодонабувачів:

оператори мобільного зв’язку – менше витрат на організацію процедури під’єднання абонента, а також не потрібно організувати збирання та жорстке зберігання персональних даних;

суб’єкти господарювання, що здійснюють агресивні продажі за телефоном – можна купувати безліч SIM-карток без будь-якої ідентифікації (СПАМ);

колекторські організації, які замість судових суперечок займаються здирництвом з позивачів та їхніх близьких (що не мають жодного стосунку до позик);

шахраї, злочинці, терористи та інші громадяни, які порушують закон, яких навіть правоохоронним органам складно виявити та ідентифікувати;

корупційні політичні еліти, що бояться переслідування та фіксації їхніх порушень через ідентифікацію дзвінків із певних номерів.

Які переваги реєстрації номера за паспортом?
Ідеї прив’язки номера до паспорта часто побоюються, апелюючи до права на приватне життя та конфіденційність. Громадяни просто бояться, що за ними масово стежитимуть спецслужби. Але важливо розуміти, що з нинішнім розвитком технологій відстежити дії громадян можна й в інші способи. Часто люди самі повідомляють про себе надто багато інформації в соцмережах.

За словами Софіни, посилання на право на приватне життя – це деякі спекуляції, а прив’язка до паспорта насправді має багато переваг для людей.

“Можна буде ефективно боротися зі спамом та порушенням конфіденційності життя громадян, оскільки при зверненні до правоохоронних органів можна ідентифікувати осіб, які вчиняють ці дії. Якщо наявні протизаконні дії з боку шахраїв та злочинців, отримавши рішення суду, можна легко та швидко встановити особу та притягти її до відповідальності”, – каже він.

У “Київстарі” також зазначають, що зареєстровані абоненти, на відміну від незареєстрованих, мають право отримати залишок невикористаних коштів зі свого рахунку.

Чи вирішить це проблему шахрайства?
Як розповідає експерт телекомунікаційного ринку Роман Химич, поява у законодавстві норми щодо обов’язкового використання клієнтами банків контрактних номерів на практиці нічого не змінить. За його словами, в Україні вже був випадок, коли гроші клієнтки банку було вкрадено внаслідок помилок операторської компанії. Незважаючи на те, що її номер мав статус персоніфікованого і будь-які операції з ним мали відбуватися за її особистої присутності, шахраї заволоділи цим номером. Попри, здавалося б, очевидні обставини суди відмовили постраждалій у праві вимагати від компанії відшкодування збитків. Тому номер за паспортом – не панацея від шахрайства.

“Поява законодавчої норми використовувати лише контрактні номери не вирішить проблему масового протиправного заволодіння “фінансовими номерами”. Про це свідчить досвід Російської Федерації, де, попри бов’язкову персоніфікацію всіх без винятку номерів, масштаби шахрайських дій ще більші, ніж в Україні. Шахраї використовують фальшиві довіреності, підроблені документи, просто підкуповують співробітників операторських салонів”, – підсумував Химич.

Загалом, прив’язка мобільного номера до паспорта має як недоліки, так і переваги. Частково це може допомогти захистити особисті дані, але якщо ми говоримо про протидію шахрайству у банківській сфері, то така система не зовсім ефективна, адже зловмисникам вдається провертати схеми навіть із контрактними номерами. Імовірно, замість додаткового захисту “фінансового номера” варто розробити схеми авторизації з ідентифікацією вищого рівня. Якщо, звичайно, призначення законопроєкту саме боротьба з шахрайством, а не щось інше.

 

Джерело.