facebook

Будь-які батьки знають, що немовлята схильні до респіраторних інфекцій. Але нове дослідження показує, що імунна система немовляти сильніше, ніж думає більшість людей, і перемагає імунну систему дорослої людини у боротьбі з новими патогенами. Імунна система немовляти має репутацію слабкої та недорозвиненої порівняно з дорослим, але це порівняння не зовсім справедливе.

Немовлята дійсно отримують багато респіраторних захворювань від вірусів, таких як грип та респіраторно-синцитіальний вірус порівняно з дорослими. Але на відміну від дорослих, немовлята бачать ці віруси вперше.

” Дорослі не хворіють так часто, тому що ми “записали спогади” про ці віруси, які захищають нас. У той час як усі, з чим стикається дитина, для них у новинку “, – каже Донна Фарбер, професор мікробіології та імунології та професор Колумбійського університету в коментарі “Medicalxpress”.

Нове дослідження
У новому дослідженні, опублікованому у виданні Science Immunology, Фарбер та її колеги зрівняли правила гри і лише перевірили здатність імунної системи реагувати на новий патоген, по суті, виключивши будь-який внесок імунологічної пам’яті.

Для безпосереднього порівняння дослідники зібрали Т-клітини – імунні клітини, які ніколи не зустрічалися з патогеном, – як у дитинчат, так і у дорослих мишей. Клітини поміщали у дорослу мишу, інфіковану вірусом.

У змаганні з викорінення вірусу дитячі Т-клітини легко перемогли: наївні Т-клітини від маленьких мишей виявляють нижчі рівні вірусу, ніж дорослі клітини, і дитячі клітини розмножуються швидше і в більшій кількості переміщуються до місця інфекції, швидко створюючи життєздатний та дієвий захист від вірусу. Лабораторне порівняння виявило аналогічні покращення серед людських немовлят у порівнянні з дорослими Т-клітинами.

“Ми вивчали наївні Т-клітини, які ніколи не активувалися, тому було дивно, що вони поводилися по-різному залежно від віку. Це говорить про те, що імунна система немовляти стійка, ефективна і може позбавлятися патогенів у ранньому віці. У певному сенсі вона може бути навіть кращою, ніж імунна система дорослої людини, оскільки вона розроблена, щоб реагувати на безліч нових патогенів”, – каже Фарбер.

Захист від COVID
SARS-CoV-2 є новим явищем абсолютно для всіх, тому тепер вчені побачили природне паралельне порівняння імунної системи дорослої та дитини.

” І діти почуваються набагато краще. Дорослі, що зіткнулися з новим патогеном, реагують повільніше. Це дає вірусу можливість розмножуватися більшою мірою, і саме тоді ви занедужаєте “, – каже Фарбер.

Отримані дані також допомагають пояснити, чому вакцини особливо ефективні у дитинстві, коли Т-клітини дуже стійкі.

“Настав час робити вакцинацію, і вам не варто турбуватися про те, що ви отримаєте кілька вакцин. Будь-яка дитина, яка живе у світі, особливо до того, як ми почали носити маски, щодня піддається впливу величезної кількості нових антигенів. Вони вже справляються з багаторазовим впливом ”, – каже Фарбер.

Дослідження може призвести до створення досконаліших дитячих вакцин.

” Більшість складів і доз вакцин однакові для будь-якого віку, але розуміння різних імунних реакцій у дитинстві дозволяє припустити, що ми можемо використовувати нижчі дози для дітей і це може допомогти нам розробити вакцини, більш ефективні для цієї вікової групи “, – каже Фарбер.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело.