facebook

Студентам приготуватися: кого можуть мобілізувати у цьому році

Представник ТЦК пояснив, кому зі студентів можуть вручити повістку

Воєнний стан та загальна мобілізація вплинула на кількість студентів старшого віку у навчальних закладах.

Здебільшого спостерігається тенденція здобуття другої, або і третьої освіти 30-річними чоловіками. В ТЦК це пов’язують з тим, що здобування освіти є підставою для оформлення відстрочки від мобілізації. У Житомирському обласному ТЦК та СП дали пояснення, чи можуть мобілізувати таких студентів.

У Верховній Раді внесли зміни стосовно законопроєкту про мобілізацію. Зміни стосуються і скасування відстрочки від мобілізації студентів. Це торкається студентів, які є здобувачами другої вищої освіти віком від 30 років.

Ці зміни точно ухвалені ще не були, тому студенти можуть отримувати повістки лише для уточнення даних та підтвердження, що вони навчаються у відповідному навчальному закладі. До 1 жовтня, за законом, всі студенти мають подавати відповідні довідки у місцеві центри територіального комплектування. Ці довідки повинні отримати з місця навчання. Саме цим документом вони підтверджують факт навчання у ВНЗ.

Громадяни, які прибувають в ТЦК повинні також проходити ВЛК, щоб підтвердити свою придатність для служби. Придатність потрібна, щоб отримати відстрочку, а ті хто не придатний, повністю виключаються з обліку військової служби.

Тому, якщо студенти такого плану зараз отримують повістки, то лише для того, щоб підтвердити свої дані. За законом, їм офіційно надається відстрочка від служби на основі того, що вони здобувають освіту.

Джерело.