facebook

Таких чоловіків реально повернути додому, але тільки на вагомій підставі

є чимало чоловіків, які виїхали до Польщі під час війни. Адвокат заявила, що їх реально повернути додому, але лише на вагомій підставі.

 

Від польських ЗМІ нещодавно надійшла інформація про екстрадицію українців, які перевозили нелегалів до Європи. Цих осіб оголосили у міжнародний розшук. Втім, примусове “вигнання” передбачене лише для злочинців, наголосила адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

 

“Якщо вони перебувають у Польщі на незаконних підставах, то Польща має право їх повернути в країну громадянства. Якщо у Польщі вони перебувають на консульському обліку залежно від статусу (особа, яка втекла від війни чи біженець), це не говорить про те, що вони отримають повістки і підуть служити”, – сказала вона.

За словами Аніщенко, українці мають право залишатися у Польщі, якщо працюють офіційно. Навіть ті, хто порушив польський закон і отримав розпорядження про повернення в Україну, залишається в країні через війну.

 

Щоб примусово їх повернути, українська влада має подавати запит на кожного такого громадянина на підставі рішення суду. Також адвокат переконує, що видачі українських чоловіків із Польщі за фактом громадянства не буде, оскільки це можливо лише за оголошення окремих осіб у міжнародний розшук.

Джерело.