facebook

ВР запропонувала новий проект, присвячений тим, хто боїться мобілізації

Нині деякі громадяни, військовозобов’язані в Україні, домагаються відстрочки від мобілізації через моральне небажання брати участь у збройному конфлікті. Ця причина відстрочки незабаром може бути узаконена, хоча нині вона є загальноприйнятою.

 

Про це пише «today»

 

Оксана Доготер, юрист асоціації «Актум Груп», розповіла, як можна чинити з людьми, які морально не готові до війни. Існуючі варіанти відстрочення включають сім’ю, здоров’я, студентів денного відділення та співробітників підприємств-резервістів.

 

Проте закон поки що не допускає відстрочення виключно через моральну неготовність до військової служби. Такі відстрочки зазвичай надаються лише в тому випадку, якщо людина має медичні докази проблем із психічним здоров’ям.

 

Проблиск надії з’явився у вигляді законопроекту №9566, зареєстрованого у Верховній Раді. Законопроект пропонує надати громадянам право бути мобілізованими на службу не до Збройних Сил України, а на одне із підприємств оборонно-промислового комплексу чи життєво важливе для народного господарства підприємство.

У разі ухвалення цей закон дозволить призовникам, які відмовляються вступати в діючу армію з релігійних чи інших причин служити на цих підприємствах. Вони отримуватимуть оплату за свою працю, хоча вона може і не відповідати заробітній платі військових. Закон вимагатиме, щоб їм платили зарплату, щонайменше рівну мінімальній заробітній платі на підприємствах оборонного сектору або інших галузей за місцем їх проживання.

 

Крім того, призовники матимуть змогу працювати в іншому регіоні, якщо вони дадуть письмову згоду. Ця пропозиція спрямована на вирішення моральних проблем військовозобов’язаних, водночас сприяючи національній безпеці та економіці.

Джерело.