facebook

“Пенсія не збільшиться саме в цих українців, індексація чекає всіх, окрім цих людей”: експерти розкрили факти щодо стану справ пенсіонерів

В Україні проводиться індексація пенсій, незважаючи на повномасштабну війну та обмежений бюджет. Стало відомо, чому не всім пенсіонерам збільшують розмір виплат.

Як інформує “biz.today.ua”, індексація пенсій в Україні відбувається нерівномірно – одним пенсіонерам регулярно збільшують суми, іншим – рідко. При цьому підвищення не компенсує стрімке зростання цін на товари та послуги. Це пов’язано зі складнощами у пенсійній системі нашої держави.

У 2023 році було три індексації пенсії – у березні, квітні та липні. Кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначив, що 1 березня підвищили пенсії за віком для 5,2 млн українців – на 19,7%. Але за фактом збільшили розмір заробітної плати для розрахунку пенсій, а не самі виплати.

Реальне зростання пенсій – суттєво нижче індексу інфляції. Розмір збільшення склав від 100 до 1500 грн. За словами аналітика, нерівномірне збільшення пенсій ще більше збільшило різницю між пенсіями.

Індексація другої категорії також недостатня. Пенсії 4,2 млн українців збільшили через підвищення фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат. Мінімальну пенсію підвищили з 1920 грн до 2304 грн – на 384 грн.

“Очевидно, що така пенсія не відповідає прожитковому мінімуму та прожити на неї неможливо”, – пояснив Хмелевський. Він наголосив, що потрібно індексувати відповідно до індексу інфляції саме пенсії, а не зарплати.

Індексація має охоплювати усі категорії пенсіонерів. Мінімальна пенсія має відповідати реальному прожитковому мінімуму. Зарплати нашій країні поступово збільшуються. Виходить, що чим раніше українець вийшов на пенсію, то менший у нього розмір пенсії.

Якщо громадянин отримував середню заробітну плату та накопичив 35 років стажу, розмір його пенсії за формулою становитиме 35% від зарплати. На розмір виплат вплинуло зниження у 2017 році коефіцієнта стажу зі 1,35 до 1. Його використовують при призначенні всіх пенсій з 1 січня 2018 року.

“Якщо таке співвідношення становило в середньому 1,5, то далі, використовуючи встановлену мінімальну зарплату на поточний рік і цей коефіцієнт, можна було б розраховувати на пенсію на кожен рік. Наприклад, якщо цього року мінімальна зарплата становить 6700 грн, а значення коефіцієнта 1,5, то база для розрахунку пенсії становила б 10 050 грн. Далі, помноживши це значення на коефіцієнт страхового стажу, можна було б визначити розмір пенсії”, – пояснив Хмелевський.

У такому разі пенсіонери, які вийшли на пенсію раніше, могли б отримувати виплату на рівні з тими, хто пішов на пенсію пізніше. Індексація проводилася б автоматично зі зростанням мінімальної зарплати.

Джерело.