facebook

Тепер перевірятимуть: для українців, які виїхали за кордон, озвучили попередження

Українці, які виїхали за кордон, отримали роз’яснення про перебування в Польщі. В сусідній країні надали інформацію, чому декого позбавляють статусу UKR.

Останнім часом були нарікання, що українців у Польщі позбавляють статусу UKR, навіть якщо вони на нетривалий час виїхали з країни. Роз’яснення надали в офісі польського омбудсмена з посиланням на уповноваженого уряду Польщі у справах біженців з України Павла Шефернакера.

Для початку зазначимо, що статус UKR (УКР) надає можливість отримати тимчасовий захист у сусідній країні. Мова про легальне перебування впродовж певного періоду, дозвіл на роботу, право на отримання медичної допомоги і соціальних пільг та іншого.

З оприлюдненої заяви стає відомо, що тепер на місцях відповідні служби мають змогу перевіряти всі перетини українцями кордону. У момент, коли іноземець в’їжджає в країну, він має надати обґрунтоване пояснення своєї мети перебування. Це також стосується тих, хто отримав електронний дозвіл на проживання.

«Перетин кордону особою, яка має документ diia.pl і заявляє про використання тимчасового захисту, реєструється та занотовуються в реєстрі, який ведеться відповідно до ст. 3 п. 3 Закону про допомогу», — таке пояснення було надано.

У разі, якщо громадянин не показує diia.pl, а також не вказує мету в’їзду, пов’язану з війною, прикордонники вносять дані в систему, не пов’язану із відповідним реєстром. Тобто, українці, які виїхали за кордон у Польщу, аби не втратити статус UKR, маю зважати не цей момент. Тільки при наданні електронного документа прикордонники не ставитимуть штамп в проїзний документ.

Але Павел Шафернакер наголосив, що в разі втрати статусу UKR його можна відновити.

Прикордонну службу сусідньої країни вже попередила про необхідність визначати мету в’їзду українців у Польщу.

Українці, які виїхали за кордон, також повинні знати про експериментальний проєкт, який запровадили. Тепер є змога отримувати пенсійні та інші соціальні виплати за кордоном.

Джерело.