facebook

Технічний стан фури, яка виїхала на зустрічку та зіткнулася з автобусом у Чернігівській області, має низку проблем. Можливо, саме це зіграло фатальну роль для ДТП, внаслідок якої загинули 13 людей та шестеро постраждали.

ДТП під Черніговом 7 грудня

Докладніше про це читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Смерть була миттєвою
Рейсова маршрутка рухалася у напрямку обласного центру. Назустріч мікроавтобусу Mercedes Sprinter їхала фура під керуванням 44-річного мешканця Чернігівського району. На відрізку автодороги між селами Снов’янка та Киселівка водій вантажівки DAF не впорався з керуванням, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з маршруткою.

Внаслідок страшної аварії 11 людей загинули миттєво, ще один помер у машині швидкої допомоги та ще один – вже у лікарні. Шестеро людей отримали травми різного ступеня тяжкості.

Водія вантажівки також було госпіталізовано. “Після надання медичної допомоги чоловіка було затримано, він перебуває у спеціалізованій палаті під вартою поліції”, – розповів начальник Головного управління Нацполіції у Чернігівській області Володимир Нідзельський

8 грудня водію вантажівки DAF повідомили про підозру. Як інформував керівник Чернігівської обласної прокуратури Сергій Василина, 44-річному чоловікові вручили повідомлення про підозру у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило загибель кількох людей (ч. 3. ст. 286 КК України). За це йому загрожує до 10 років ув’язнення.

“За результатами слідства буде надано правову оцінку всім без винятку обставинам, що призвели до трагедії на дорозі”, – додав прокурор.

ДТП під Черніговом сталася 7 грудня.

Погода та шини?
Серед причин, які могли призвести до страшної аварії, слідство розглядає неналежний стан дорожнього покриття через погодні умови (зледеніння), а також технічний стан автомобілів.

Слідство збирає матеріали про подію, встановлює та опитує свідків смертельної ДТП. Також призначено низку експертних досліджень. На місці події вже проведено трасологічну експертизу для визначення точного місця та кута зіткнення транспортних засобів. Буде проведено експертизу технічного стану транспортних засобів. Зокрема, досліджують роботу гальм, рульового управління та стан шин.

За інформацією джерел OBOZREVATEL, уже виявлено проблеми із колесами фури. “Щодо фури, висота протектора в нормі, але є порушення. На напівпричепі на першій парі коліс – розшарування гуми, на третій – розпаровка. Є дефект і на правому колесі першої пари тягача”, – повідомив співрозмовник.

Шини вантажівки DAF, яка вилетіла на зустрічку в Чернігівській області

За результатами роботи експерта буде повна інформація про технічний стан двох автомобілів, але вже отримані дані змушують замислитися і жахнутися.

Лояльність законів призводить до загибелі людей
Співрозмовник OBOZREVATEL у поліції переконаний: якби за технічним станом авто стежили та не економили, то можна було б уникнути людських жертв.

“Багато аварій в Україні відбувається через “лису гуму”, а також через те, що водії вчасно не перевзувають автомобілі”, – говорить наш співрозмовник.

В Україні водії невчасно перевзувають авто.

Наприклад, у правилах дорожнього руху (ПДР) зазначено, що в разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах, на яких проїжджа частина слизька, рекомендується використовувати шини, що відповідають стану дороги, проте водій це робити не зобов’язаний. І виникає ситуація, коли через легковажність відбувається страшна ДТП та гинуть люди.

В Україні правилами дорожнього руху забороняється керування автомобілем із висотою малюнка протектора шин меншою ніж:

• 1,6 мм для легкових автомобілів та вантажних масою до 3,5 т;

• 1,0 мм для вантажних автомобілів масою понад 3,5 т;

• 2,0 мм автобусів

• 0,8 мм мотоциклів та мопедів.

Також заборонено керувати автомобілями з шинами різних моделей із різними малюнками протектора, з пошкодженнями, порізами тощо.

Щодо “лисої гуми” (висоти протектора), то в Україні штраф за це, можна сказати, смішний – за ст. 121 КУпАП всього 340 гривень, а у разі ст. 121-2 щонайбільше 680 гривень.

А ось в інших країнах Європи покарання за це порушення набагато жорсткіше. Наприклад, у Великій Британії позиція влади однозначна: якщо ви їздите на пошкоджених чи зношених шинах, то ставите під загрозу безпеку всіх учасників дорожнього руху. Крім великого штрафу, водій може отримати штрафні бали за ліцензією.

“Покарання за керування з шинами із нижчою від встановленої законом глибини протектора – штраф у розмірі до 2500 фунтів стерлінгів і три штрафні бали за шину. Тож за чотири колеса ви можете заплатити 10 тисяч фунтів стерлінгів. Це майже 360 тисяч гривень!” – розповів автоексперт Сергій Іванов.

У Великій Британії дуже високі штрафи за неналежний стан шин.

В Австрії штраф за одне колесо може досягати 5 тисяч євро (152 тисяч гривень), а в Німеччині – до 120 євро (3660 грн).

Наші співрозмовники у Патрульній поліції переконані: якщо не посилити покарання, на дорогах України в зимову пору року буде гинути ще більше людей.

OBOZREVATEL вважає важливим переломити ситуацію та врятувати людські життя. Необхідно ввести відповідальність за невчасну заміну шин із літніх на зимові та збільшити штрафи за пошкоджену, а також зношену, “лису” гуму – як це вже практикується в інших європейських країнах.

Джерело.