facebook

“Гострий дефіцит”: фахівців однієї категорії просять терміново повернутися в Україну

Через війну в Україні виникло чимало перекосів на ринку праці. Одних фахівців з’явилося надміру, а інших хронічно бракує. Зокрема, виник гострий дефіцит фахівців медичної галузі. Влада дуже сподівається, що вони повернуться після війни.

Як інформує “biz.today.ua”, про це розповів в ефірі телемарафону голова парламентського комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

З початком повномасштабного російського вторгнення багато українців змушені були тікати за кордон, рятуючись від війни. Серед тих, що виїхали, виявилося чимало медичних працівників, особливо жінок. Виїжджаючи за кордон, вони насамперед рятували дітей. Про збереження робочого місця тоді не думалося, бо питання виживання затьмарило всі інші проблеми.

Серед тих, хто виїхав, є дуже добрі лікарі та медсестри, висококваліфіковані фахівці. Звісно, деякі з них уже змогли знайти роботу за спеціальністю за кордоном. Однак багато поки що залишаються там без роботи.

Тим часом, Україна гостро їх потребує. Нині у нашій країні утворився дефіцит медичних працівників. Тому влада дуже сподівається, що із закінченням війни вони повернуться додому. Іти на біржу праці їм точно не доведеться, запевнив Радуцький. Усім знайдеться застосування на їхніх колишніх робочих місцях.

“Ми всі знаємо, що у нас дефіцит медичного персоналу. Тому кожен лікар, кожна медична сестра після повернення в Україну точно не піде на біржу праці. Їй знайдуть робоче місце, це взагалі не питання. Дуже важливо, щоб люди поверталися, особливо такі фахові, як медичні працівники”, – наголосив нардеп.

При цьому в Україні нині мінімальна зарплата лікаря становить 20 тисяч гривень, а медсестри – 13,5 тис. гривень.

Джерело.