facebook

Українець більше десятка разів виїжджав з України за підробленою довідкою, завантаженою з інтернету

У Волинській області суд визнав винним у кримінальному правопорушенні та присудив майже 10 тисяч гривень штрафу одному з жителів регіону. Чоловік зумів понад десять разів виїхати за кордон і повернутися, не маючи на це права. Виїзд за кордон він здійснював за підробленою довідкою, завантаженою з інтернету.

Як інформує “biz.today.ua”, ще 2003 року чоловіка було визнано непридатним до військової служби через захворювання нирок. Однак у 2008 році ухвалу змінили, і людей з таким захворюванням визнали обмежено придатними до служби у воєнний час. Таким чином, чоловік фактично втратив право на “білий квиток”.

Проте військовий квиток фігурант судової справи з того часу не змінював, він залишався у нього старого зразка. Лише за одним таким документом зараз за кордон не випустять. Потрібна ще довідка про непридатність до військової служби. Таку довідку заповзятливий волинець знайшов. Він не став витрачатися на покупку фальшивого документа, а знайшов потрібний “папірець” в інтернеті, завантажив його та роздрукував на кольоровому принтері. Далі залишалося тільки внести до роздрукованого бланку свої дані, що він і зробив.

Таким чином, маючи на руках підроблену довідку, а також військовий квиток старого зразка, паспорт громадянина України та закордонний паспорт, чоловік вільно зумів перетнути прикордонний пункт пропуску та виїхати з України. Потім через якийсь час він повернувся.

Слідство встановило, що протягом півроку, з червня по грудень 2022 року, він понад 20 разів перетинав кордон в одному та в іншому напрямку. Тобто, понад 10 разів він зумів здійснити виїзд за кордон за підробленою довідкою через два пункти пропуску – Ягодин та Устилуг.

На суді чоловік визнав свою провину і покаявся у скоєному. Суд визнав його винним за двома кримінальними статтями – ч.1 с.358 та ч.4 ст.358 КК України. При цьому винуватцеві присудили 8500 грн штрафу. Крім того, він ще має сплатити 1132 грн за проведення судової технічної експертизи документів. Таким чином, він має розщедритися майже на 10 тисяч гривень.

Однак його експеримент показав, що, незважаючи не всі технічні хитрощі та численні цифрові реєстри, кмітлива людина все ж таки знайде спосіб обдурити систему… Такий народ точно не перемогти.

Джерело.