facebook

Вже зафіксовано перші випадки: для українців, які виїхали за кордон, повідомили про зміни

Українці за кордоном стикнулись із ситуацією, коли доводиться змінювати місце тимчасового проживання. Адже окремі програми допомоги в країнах ЄС підходять до завершення або змінюються.

Такі випадки вже зафіксовано в Чехії, де, згідно з повідомленням місцевих ЗМІ, зафіксовано перші випадки переселення біженців. Ті, українці, які не в змозі надалі самостійно оплачувати помешкання (але це не стосується вразливих категорій громадян), повинні виїхати із тимчасово наданого житла. Наголосимо, що це не стосується найбільш незахищених категорій біженців. А от тих, хто має змогу працювати й заробляти кошти, але через якісь причини відмовляється платити за житло, можуть виселити.

Поки такі випадки поодинокі. Жодного масового виселення не зафіксовано. Втім, наметові містечка на випадок екстрених випадків все ж готують.

Нагадаємо, Чехія запровадила зміни для біженців. Згідно з новими правилами, не всі громадяни зможуть надалі проживати у безкоштовному тимчасовому помешканні. Таке право залишили тільки для дійсно потребуючих.

Наскільки великою може бути проблема виселення біженців, наразі судити важко. Адже нові правила діють не повний місяць і, згідно з наявною зараз інформацією, мова йде про виселення поки «десятків» громадян. Таку кількість назвала Клара Боумова з Консорціуму неурядових організацій, які працюють з мігрантами в Чехії. Вона додала, що організація побоювалася «складніших» наслідків, але поки такого не відбулось.

«Зараз настав перехідний період. Ми прогнозуємо погіршення ситуації у серпні», — зазначила Катерина Досоудилова з організації «Людина у біді».

Джерело.