facebook

З’явилась інформація, як саме перевірятимуть українців, які виїхали за кордон

Міністерство соціальної політики видало спеціальне роз’яснення про зміни у правилах виплат грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам. Відчують ці нововведення й українці, які виїхали за кордон.

Для українців зміни будуть у кілька етапів. Перший — із серпня цього року, другий — з 1 вересня. Про серпневі зміни, пов’язані із перевіркою майнового стану переселенців, видання інформувало раніше. А от про нововведення для тих українців, які виїхали за кордон, розповімо тепер.

Головна зміна для них — якщо тривалий час громадянин без обґрунтованих причин перебуває за кордоном, то виплати припиняться. Йдеться про строк понад 30 днів.

Щодо поважних причин, через які не скасовуватимуть виплати, то міністерство соціальної політики наводить такі:

  • службове відрядження чи стажування,
  • лікування чи реабілітація,
  • догляд за хворою дитиною чи інші причини, пов’язані з її оздоровленням,
  • виїзд за кордон через смерть рідних,
  • догляд за кордоном важкохворих рідних,
  • юридичні моменти, які не дозволили повернутись в Україну.

Дуже важливо — всі ці поважні причини повинні бути підкріплені документами.

Як будуть здійснювати перевірку
Також вже опублікована інформація, як перевірятимуть українців, які знаходяться за кордоном. Для цього буде залучена Державна прикордонна служба та Міністерство фінансів. Інформацію черпатимуть із реєстрів. Додаткова фінансова допомога за кордоном не відстежуватиметься.

Тому громадяни, які бажають не втратити допомогу за кордоном попри тривалу відсутність в Україні, мають пояснити причину та документально її підтвердити.

Джерело.