facebook

Пенсіонерам доведеться довести своє існування: пояснити хто вони і де

Українських пенсіонерів зобов’яжуть проходити фізичну ідентифікацію, щоб отримувати виплати.

Рішення уряду щодо виплати пенсій громадянам, які перебувають на тимчасово окупованій території, а також особам, які тимчасово проживають за кордоном, було схвалено Кабінетом Міністрів.

Це комплексна законодавча ініціатива, запропонована Міністерством соціальної політики, яка передбачає пропорційне обчислення страхового стажу для осіб, які працювали за межами України.

В рамках цієї ініціативи було врегульовано важливі питання:

Виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях або тимчасово перебували під час окупації та виїхали на територію, яка перебуває під контролем України.
Виплата пенсій особам, які тимчасово проживають поза Україною.
Зокрема, для громадян із тимчасово окупованих територій передбачено, що українська пенсія виплачуватиметься за умови, що вони не одержують пенсії від органів пенсійного забезпечення РФ. Наразі через повномасштабну війну та в наступні роки після її закінчення обмін інформацією між нашими країнами, зі зрозумілих причин, буде неможливим.

Через це повідомляється, що буде встановлено декларативний принцип, тобто пенсіонерам потрібно буде подавати відповідну заяву, в якій буде повідомлено про те, що соціальної виплати з боку влади країни агресора не приймається.

Це стосується й тих громадян, які перебувають за кордоном. Цим категоріям потрібно буде щорічно проходити фізичну ідентифікацію, щоби отримувати виплати на поточні рахунки, відкриті в українських банках.

Джерело.