facebook

Підвищення пенсій, нова вартість продуктів, ціни на пальне та “комуналку”: перелік змін для українців у липні

Липень для українців стане місяцем змін, які відбуватимуться у різних сферах. Ці зміни стосуються карантину через пандемію COVID-19, “Доступних ліків” та тарифів за комунальні послуги.

На громадян України з 1 липня чекає низка нововведень
Підвищення пенсій

Черговий перерахунок пенсійних виплат відбудеться у липні для держслужбовців, народних депутатів, науковців та працівників органів місцевого самоврядування. Вони отримають надбавки, завдяки яким пенсіїї зростуть на 19,7%.

Розмір буде залежати від пенсійних виплат, а перерахунок буде автоматичним без необхідності звернення до Пенсійного фонду.

Вартість продуктів харчування
Ціни на продукти у липні зростуть на 3-5%, особливо на овочі та фрукти. Дані Державної служби статистики вказують на те, що підняття цін відбудеться внаслідок здорожчання тарифів на комунальні послуги та пальне. Також фактором впливу може бути теракт на Каховській ГЕС, оскільки втрачено частину врожаю.

Вступна кампанія-2023

З 1 липня розпочинається реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів, а 3 липня випускники шкіл можуть реєструватися на співбесіди та творчі конкурси. 19 липня розпочнеться вишами прийняття заяв абітурієнтів.

Скасування карантину

В Україні 1 липня офіційно завершується карантин та надзвичайна ситуація через COVID-19, які були введені в березні 2020 року. По всій країні припиняються карантинні заходи.

“Доступні ліки”

Уже з першого дня липня препарати, які входять до програми “Доступні ліки”, можна буде купити лише за електронним рецептом. Через повномасштабну війну рф про України урядом було дозволено паперові рецепти для цих ліків. Однак, ця норма відтепер буде діяти лише на тимчасово окупованих територіях, прифронтових територіях та в зонах активних бойових дій.

Ціни на електроенергію

Липень також відзначиться подорожчанням ціни на електроенергію. Хоча здорожчання відбулося ще у червні, та українці відчують це у липні, отримуючи платіжки за світло.

Відтепер споживачі платитимуть по єдиному тарифу – 2,64 грн за кВт-год. Однак, й надалі діють субсидії для тих, хто справді потребує допомоги від держави.

Вартість води

У цьому місяці також буде підвищення цін на водопостачання та водовідведення. Зростання тарифів в середньому буде на 32% (для кожного водоканалу окрема ціна).

На сімʼю з трьох осіб вартість за воду збільшиться приблизно на 62 гривні на місяць.

Підвищення вартості відбуватиметься у два етапи – 1 липня та 1 вересня. Як пояснила влада, вода здорожчає через збільшення витрат на електроенергію, підвищення зарплати та ціни на реагенти для очищення води.

Вартість палива

Мережі АЗС також змушені з 1 липня підвищувати вартість бензину, дизельного палива та газу, оскільки повертаються довоєнні податки на паливо. Це вплине на здорожчання дизелю на шість гривень, а бензину – на 10 гривень.

Фінансова допомога потерпілим через підрив Каховської ГЕС

Херсонська та Миколаївська обласні військові адміністрації будуть виплачувати кошти тим, хто постраждав через затоплення. Урядом виділено 564,87 мільйона гривень для реалізації такої допомоги. Крім того, Міжнародна організація з міграції ООН всім постраждалим виплатить ще додатково по 6 600 гривень.

Соціальні виплати для осіб з інвалідністю

Учасникам бойових дій та особам з інвалідністю виплатять такі суми в якості допомоги:

особи з І групою інвалідності — до 13 604,50 гривень (підвищення на 429 гривень);
особи з інвалідністю ІІ групи — до 10 988,25 гривні (підвищення на 346,50 гривень);
особи з інвалідністю ІІІ групи — до 7 534,80 гривень (підвищення на 237,60 гривень);
учасники бойових дій — до 4 395,30 гривень (підвищення на 138,60 гривень).

Джерело.