facebook

Якщо викликають до ТЦК, але повістку не вручили особисто: яке покарання може бути у такому разі

У межах загальної мобілізації в Україні від квітня дозволено вручати повістки та викликати громадян до військкоматів незалежно від місця обліку. Також оповіщення може відбуватись на місці роботи через роботодавця. Які нюанси треба враховувати при цьому, розповіла ТСН.ua. адвокат Марина Бекало.

Територіальні центри комплектації у червні почали видавати накази, згідно яких військовозобов’язаних чоловіків зобов’язують з’явитися незалежно від того, чи стоять вони на обліку в цьому центрі.

Наприклад, у наказі начальника Оболонського ТЦК у Києві полковника Олексія Привали від 19.06.2023 року зазначається, що всі чоловіки мають з’явитися для уточнення даних без повістки. У цьому ж наказі є попередження, що за неявку без поважних причин військовозобов’язаних притягнуть до відповідальності.

З цього приводу Марина Брикало сказала, що документ у частині оповіщення про виклик військовозобов’язаних до ТЦК не відповідає чинному порядку. Тому ніхто не має з’являтися за таким наказом.

У якому випадку громадяни зобов’язані з’явитись до ТЦК

Адвокат розповіла, що обов’язок з’явитися до ТЦК у визначені терміни, згідно ст. 22 закону про мобілізацію, наступає тільки після отримання таких документів:

мобілізаційне розпорядження;
повістка.

“Тобто громадянин має з’явитися до ТЦК у разі отримання ним документу про виклик, а не прочитати десь в оголошенні, розміщеному на паркані або в парадному свого будинку”, – заявила юристка.

Крім того, існує порядок вручення повісток, яким визначається, що вручення військовозобов’язаним повинно проводитись під їхній особистий підпис за місцем проживання. Про це зазначається у п. 32 Постанови №1487.

Адвокат також згадала ще один аргумент – рішення Верховного Суду в справі №759/5435/16-к від 28.01.2020 року. Цим рішенням передбачено, що належне вручення повістки може бути тільки особисто під підпис і ніяк інакше.

Щодо можливості оповіщення і вручення повістки через роботодавця Марина Бекало зазначила наступне:

Роботодавець має винести відповідний наказ на підприємстві (установі чи організації), вручити працівнику повістку про виклик до ТЦК і забезпечити його явку, а потім відзвітувати ТЦК про здійснення всіх цих заходів (пункт 47 постанови).

Джерело.