facebook

За ігнорування повістки українців можуть притягнути до адміністративної відповідальності

Правила проведення мобілізації передбачають, що ТЦК можуть вручати повістки чоловікам лише особисто в руки та під підпис, але як вчинити у разі, якщо запрошення до військкомату отримала людина, яка перебуває за кордоном?

На це запитання відповів адвокат Андрій Межирицький. Як відомо, за ігнорування повістки українців можуть притягнути до адміністративної відповідальності, проте це неможливо за відсутності особи, щодо якої складено протокол. Це є порушення прав людини.

“Про будь-яку кримінальну відповідальність у цьому випадку не може бути мови, адже вона настає не за систематичні адміністративні правопорушення, а за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації”, – додав адвокат.
Також українцям пояснили, що передача повістки разом із викликом у справі про адміністративне правопорушення не передбачена згідно із законом. Однак на сьогоднішній день такі особи можуть отримати реальний адміністративний штраф.

“Захистити свої права в цьому випадку можливо навіть з-за кордону, адже суди скасовують постанови за статтею 210-1 КУпАП, якщо ТЦК не доведе належного вручення особі повістки та її присутності під час складання адміністративного протоколу. Але буде потрібна допомога адвоката, який отримає копію постанови про накладення штрафу у виконавчій службі та здійснить її судове оскарження”, – підказав Межирицький.

Джерело.