facebook

Українцям з боргами заборонять продавати машини та квартири: про які категорії йдеться

Громадяни, інформація про яких міститься у Єдиному реєстрі боржників, не зможуть вільно розпоряджатися своїм майном, на кшталт квартири чи автомобіля.

Якщо власник нерухомості хоче її продати, але дані про нього містяться в Єдиному реєстрі боржників, нотаріальний договір щодо розпорядження таким майном не буде дійсним. Ці та інші моменти зазначені в новому законопроєкті, який уже на розгляді в парламенті, пише видання Фокус.

Для того, щоб перешкоджати боржникам виводити активи, (продати своє майно та сховати кошти), урядовий законопроєкт №9363 має на меті вдосконалити співпрацю Державного реєстру боржників із іншими реєстрами.

Перевірити інформацію про власника авто в Єдиному реєстрі боржників і відмовити у вчиненні реєстраційних дій за наявності такої інформації можна було й раніше, каже Максим Боярчуков, керуючий партнер юридичної компанії “Максим Боярчуков та Партнери”.

Якщо відомості про власника автомобіля, який має намір його продати, зберігаються в Єдиному реєстрі боржників, то органи МВС повинні довести це до відома приватного/державного виконавця та відмовити у наданні такої послуги.

За словами адвоката юридичної фірми TOTUM Ігоря Лавріненка, органи нотаріату блокуватимуть всі дії боржника стосовно розпорядження своїм майном (відчуження, застава/іпотека тощо). Та навіть у разі укладання відповідного нотаріального договору, жодної юридичної сили він не матиме.

Згідно із законопроєктом, до реєстру не вноситимуть боржників, які не сплачували аліменти протягом періоду, меншого за три місяці.

Разом із тим, законопроєкт передбачає випадки, коли боржникам, які володіють авто, не відмовлять у реєстраційній дії (перереєстрації, знятті з обліку).

До таких випадків належать:

перереєстрація не передбачає відчуження ТЗ;
відбувається придбання чи отримання ТЗ за рахунок погашення боргу;
придбання авто відбувається за договором купівлі-продажу предмета забезпечувального обтяження;
це безоплатна передача конфіскованого ТЗ.
Про які ще зміни йдеться у законопроєкті №9363
Згідно з урядовою ініціативою зміни торкнуться і боргів зі сплати аліментів.

Законопроєкт передбачає, що не підлягають внесенню до Єдиного реєстру боржників відомості щодо боржників, які мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів (аліментів) у сукупному розмірі, меншому ніж сума платежів за три місяці, — зауважила Ірина Гутнік, юристка практики вирішення спорів юридичної компанії Arzinger.

Нагадаємо, у ВРУ зареєстрували урядовий законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо цифровізації виконавчого провадження” №9363.

Кабінет Міністрів, який подав проєкт закону також пропонує перевіряти Єдиний реєстр боржників на наявність інформації про власників нерухомості під час звернення до нотаріату з метою відчуження майна або передавання його в заставу.

Джерело.