facebook

Найближчим часом курс долара в Україні буде стабільним


У червні в Україні долар продовжує тримати стабільний курс, можливо з незначними флуктуаціями. Фіксований курс долара поки що залишається незмінним. Проте у перспективі, ближче до осені, Нацбанк розглядає можливість проведення девальвації гривні та підвищення курсу долара, пишуть “Патріоти України”.

Фінансовий експерт Олександр Хмелевський прогнозує, що у червні валютний ринок в Україні не очікує серйозних струсів. Можливі деякі коливання курсу долара, проте вони не повинні вийти за межі діапазону 37-38 гривень.

Можливо, у певних обставинах може виникнути підвищений попит на готівкову валюту, викликаний загостренням ситуації на фронті або успішними ракетними атаками противника на енергетичні об’єкти.

Проте навіть у разі таких потрясінь вони не матимуть кардинального впливу на курс долара. Таким чином, у червні та можливо весь літній період, не очікується значних змін на валютному ринку.

Крім цього, експерти нагадують, що у червні Національний банк України має подати Міжнародному валютному фонду план щодо повернення до вільного ринку валюти. Проте, на думку експертів, НБУ навряд чи повністю відмовиться від фіксованого курсу долара до закінчення військових дій.

Однак восени НБУ може встановити новий, вищий рівень курсу долара, визнаючи цим девальвацію гривні. Зростання курсу долара може бути викликане нерівновагою у торговому балансі, коли імпорт перевищує експорт.

Це може бути обумовлено кількома факторами:

підвищення споживчого попиту імпортні товари із боку населення;
блокування зернового коридору, що обмежує експорт зерна та сприяє збільшенню імпорту;
запровадження обмежень із боку країн Європейського Союзу на імпорт аграрної продукції з України;
скорочення зовнішньої фінансової підтримки.
Усі ці фактори можуть призвести до дефіциту долара, що змусить Національний банк України збільшити валютні інтервенції на фінансовому ринку.

У такій ситуації наступним логічним кроком для Нацбанку буде девальвація гривні та встановлення вищого фіксованого курсу долара. Тому ближче до осені очікується суттєве підвищення курсу долара, як фіксованого, так і готівкового, що може спровокувати інфляцію.

Джерело.