facebook

“Чекають на рускіх?”: Зеленський закликав жителів прифронтових територій евакуюватися

Зеленський попередив, що небезпечно жити чи повертатися на території, де досі ведуться бойові дії.

Президент Володимир Зеленський розповів, що як держава допомагає громадянам, які вирішили залишитися на територіях, де тривають бойові дії.

Про це глава держави сказав на пресконференції з нагоди Дня журналіста.

Зеленський наголосив, що влада постійно закликає мешканців прифронтових територій евакуюватися у безпечніші регіони. Внутрішньо переміщеним особам допомагають, чим можуть, в тому числі житлом.

“Люди, які виїхали звідти, де стріляють, мають усі можливості жити з дахом над головою, в квартирі за гроші держави. Це факт. Друга історія, що вони повертаються. Я наводив приклад на запитання про аміак – живе 11 сімей, вони не хочуть виїжджати. Третій приклад: я приїжджаю до Бахмута, вони сидять на заводі в підвалі. Чому? Чекають. На кого? На “рускіх”. Я наводжу різні приклади”, – сказав президент.

Зеленський попередив, що небезпечно повертатися на території, де досі ведуться бойові дії, або є загроза обстрілів з артилерії.

“Не ми ведемо війну. Ти хочеш повернутися на свою рідну землю, але не я приніс тобі війну. “Рускіє” принесли тобі війну. Ти не можеш зараз повернутися туди, де небезпечно. Але якщо ти хочеш – ок, але там стрілятимуть, бо йде війна і ніхто не може тобі гарантувати, що завтра вони не підірвуть дамбу і не буде питної води. Гарантій таких немає, тому що війну ведуть російські терористи. Тому, якщо ситуація складна і небезпечна”, – каже глава держави.

Президент нагадав, що дуже багато енергетиків і комунальників віддали свої життя саме для забезпечення електрикою чи водою мешканців, які відмовилися евакуюватися.

“Ти поїхав і якщо ти повернувся, то всі робитимуть, щоб у тебе була і вода, і електрика. А скільки електриків, які допомагали цим людям, загинули. Як було на Донбасі і в тому ж Бахмуті, коли там сім’ї не виїжджали. Коли вони (окупанти. – Ред.) захопили більшу половину міста, були бої на залізниці, там всеодно залишалося 33 людини, які сказали: “Ні, ми не хочемо виїжджати. Але, будь ласка, можна нам води принести?”. І наші хлопці приходили, носили їм воду, їжу. Вони все це брали і чекали чогось іншого. Так це справедливо? Мені знається, що ні. Тут немає про що говорити. Є зони, які повинні бути евакуйовані. Люди повинні звідти виїхати”, – підсумував Зеленський.

Джерело.