facebook

“Різке подорожчання?”: фахівці сказали, що буде з тарифами на електрику для простих українців

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), переглянула тарифи на розподіл електричної енергії для більшості обленерго. Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин повідомив, як таке рішення позначиться на побутових споживачах в Україні.

Як інформує “biz.today.ua”, аналітик заявив, що після подорожчання вартості транспортування електроенергії бізнес буде змушений платити об’єктивніше. Пендзин зазначив, що жодних змін для громадян поки що не буде. Він пояснив, що у платіжці за світло тариф вказано за принципом, як і газ. Враховуються дві послуги: вартість ресурсу, а також його транспортування.

“За електричну енергію ми з вами платимо єдиним тарифом, який на сьогодні оснований, виходячи із покладання спеціальних обов’язків” – пояснив Пендзин.

За словами економіста, на даний момент рішення про підвищення тарифів на електроенергію поки що не ухвалене. Олег Пендзин наголосив, що подорожчання транспортування електричної енергії вдарить по бізнесу.

“Для населення поки що жодних змін не відбудеться», – запевнив фахівець.

Нагадаємо, що НКРЕКУ вирішила підвищити тарифи на розподіл електроенергії для більшості компаній-операторів систем розподілу. Йдеться про “Волиньобленерго”, “Вінницяобленерго”, “Закарпаттяобленерго”, “ДТЕК Дніпровські електромережі”, “ДТЕК Київські регіональні електромережі”, “ДТЕК Київські електромережі”, “Миколаївобленерго”, “Львівобленерго”, “ДТЕКоблПриклад” “Полтаваобленерго”, “Чернігівобленерго”, “Тернопільобленерго”, “Сумиобленерго”, “Харківобленерго”, “Черкасиобленерго”, “Хмельницькобленерго”, “Укрзалізниця”, “Нафтогаз тепло” та інших.

Для облгазів, розташованих на прифронтовій території, до кінця червня продовжили чинний тариф та встановили нові тарифи з липня. Це компанії “Запоріжжяобленерго”, “ДТЕК Донецькі електромережі”, “ДТЕК Високовольтні мережі”, ДП “Регіональні електричні мережі”, “Луганське енергетичне об’єднання”.

Стало відомо, що буде з тарифами на електроенергію для побутових споживачів в Україні

Тарифи для обленерго залежно від класу напруги з червня зростуть з 7% до 34%. Розцінки з липня збільшаться у середньому на 23%. Очікується, що це рішення стане обґрунтуванням для підвищення тарифів для побутових споживачів, які завершують дію 31 травня.

Джерело.