facebook

“Мобілізація в Україні”: названо чотири категорії військових, котрі можуть звільнитися зі служби

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. Деякі військовослужбовці, які зараз боронять нашу країну, можуть звільнитися зі служби навіть під час війни.

Як інформує “ZN,UA”, фахівчиня Смілянського місцевого центру з надання БВПД Наталія Мамонова розповіла, хто може це зробити.

Перелік підстав для звільнення з військової служби деяких категорій громадян в період дії воєнного стану визначений статтею 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»:

звільнення за віком. Досягнення військовослужбовцем граничного віку перебування на службі;

звільнення за станом здоров’я. Військово – лікарська комісія має надати висновок (постанову) про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку;

з підстав позбавлення, обмеження волі або позбавлення військового звання. Якщо військовослужбовця засуджено і обвинувальний вирок суду набрав законної сили;

за сімейними обставинами. Через необхідність виховання дитини з інвалідністю, серйозні хвороби інших родичів, за якими немає кому доглядати, у зв’язку з вагітністю або перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку (для військовослужбовців-жінок).

Якщо у сім’ї і чоловік і дружина є військовослужбовцями, то звільнення з військової служби можливе:

одному із подружжя, якщо обоє проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

якщо військовослужбовець самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років;

якщо на утриманні військовослужбовця перебуває троє і більше дітей віком до 18 років.

Для того, щоб підтвердити право закінчення військової служби, в першу чергу необхідно зібрати документи які підтверджують підстави для звільнення. З огляду на обставини такими документами можуть бути:

свідоцтва про народження дітей;

посвідчення багатодітної родини;

документи, що підтверджують інвалідність дитини;

медичні довідки про стан здоров’я хворих членів сім’ї, які потребують постійного догляду;

рішення суду про визнання судом недієздатним та призначення опікуном військовослужбовця;

рішення суду про позбавлення матері (батька) батьківських прав;

медичні довідки, які підтверджують вагітність жінки військовослужбовця, або необхідність здійснення нею догляду за дитиною до досягнення відповідного віку згідно з законодавства.

Родинні зв’язки мають бути підтверджені документально, цивільний шлюб не враховується.

Як звільнитися з військової служби під час війни

Зазначені документи долучаються до рапорту військовослужбовця, який подається безпосередньому командиру.

Разом з рапортом військовослужбовець повинен надати всі документи, які підтверджують його сімейні обставини, наприклад, обґрунтування, чому саме військовий має наглядати чи турбуватися про особу, і чому цього не може зробити хтось інший із родини.

Джерело.