facebook

Воєнкоми не мають права відбирати у чоловіків документи, примушувати щось підписувати, а також утримувати на території ТЦКСП


В нашій країні триває війна і загальна мобілізація. Закон прийнятий навесні депутатами, дозволяє роздавати повістки майже усюди, тож працівники відчуваючи свою владу іноді переходять рамки дозволеної законом поведінки.

Трапляються випадки коли співробітники ТЦК затримують чоловіків, а потім тримають у військкоматі без права залишити територію, залякують та схиляють до підписання згоди на проходження військової служби.

Адвокат Олександр Камша розповів як можна захистити себе в такій ситуації.

Він розповів, що відповідно до Конституції органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень законів Україні.

“Враховуючи ту обставину, що законодавством України особам, які мають право вручати повістки, надано лише право на вручення повісток, а не на будь-які інші дії, необхідно мати на увазі, що вчинення інших дій, наприклад, затримання та/або обшук особи, застосування до особи насилля, обмеження свободи пересування, примусове переміщення до ТЦКСП, не передбачено законодавством, а тому такі дії можуть бути визнані незаконними в судовому порядку”, — каже Олександр Камша.

Якщо вас силою намагаються затягнути до військкомату або іншого невідомого місця, вам необхідно викликати адвоката і Національну поліцію України та написати повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 371 Кримінального кодексу України “Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою”.