facebook

Українських пенсіонерів просять перевірити свій страховий стаж


Наразі це можна зробити на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України. У відомстві нагадують, що страховий стаж є періодом, протягом якого громадяни вносили страхові внески, пише “Технофан”.

У поточному році мінімальна сума страхових внесків складає 1474 гривні на місяць.

Однак виникає проблема, яка полягає в тому, що страховий стаж не завжди відповідає трудовому стажу, оскільки деякі громадяни можуть працювати, але не підпадають під обов’язкове державне пенсійне страхування.

Як перевірити свій стаж

Для доступу до особистого кабінету на веб-порталі Пенсійного фонду України (ПФУ) ви можете увійти за допомогою кваліфікованого електронного підпису або BankID. На веб-порталі виберіть “Параметри” та перейдіть до розділу “Профіль користувача”.

У розділі “Страхові дані” ви знайдете інформацію про ваш загальний страховий стаж, який фіксується в Реєстрі застрахованих осіб.

Важливо відзначити, що у 2018 році було ухвалено реформу, яка передбачає поступове підвищення мінімального страхового стажу. Цей процес буде завершено лише у 2028 році, коли мінімальний стаж становитиме 35 років.

У поточному році мінімальний стаж для виходу на заслужений відпочинок становить: для чоловіків та жінок віком 60 років – 30 років стажу, у віці 63 років – 20-30 років стажу, у віці 65 років – 20 років стажу.

Іноді пенсіонерам може бракувати необхідного страхового стажу. У таких ситуаціях громадяни мають можливість докупити стаж, який бракує. При цьому договір укладається на період не менше 1 року та не більше 5 років.

Вихід на пенсію стає можливим лише після закінчення терміну дії договору. Для укладання такого договору необхідно звернутися до податкової інспекції за місцем проживання та надати відповідні документи.

Джерело.