facebook

У четвер, 2 грудня, на засіданні Кабміну розглянули проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання праці деяких категорій працівників

Про це у Telegram повідомив нардеп від “Європейської Солідарності” Олексій Гончаренко.

Кабмін пропонує виключити дискримінацію у трудових відносинах за ознакою вагітності. Молоді мами, які займаються доглядом за дитиною до 1,5 років, матимуть законодавчі гарантії.

Відповідно до закону, звільнення жінки через відсутність на роботі під час відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами та відновленням є незаконним. Серед винятків – ліквідація підприємства чи організації.

Якщо жінка повинна пройти медобстеження, пов’язане з вагітністю, на час обстеження за нею зберігається середня зарплата.

Законопроект також удосконалює процедуру виділення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Пропонується встановити відпустку, пов’язану з вагітністю та пологами, тривалістю не менше 126 днів.

Також буде заборонено відмовляти жінкам у працевлаштуванні та знижувати їхню заробітну плату через вагітність або період вигодовування.