facebook

Експерт розповів, як обчислюється пенсія для українців із різними групами інвалідності

В Україні особам з інвалідністю належать пенсії, але їх розмір залежить від закону, який передбачає призначення виплат. Докладніше про це розповів голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус.

Так, “страхова” пенсія за інвалідністю обчислюється у відсотках розміру пенсії за віком, проте має значення саме група інвалідності.

100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;
90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;
50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

Також для таких осіб передбачено мінімальні розміри виплат. Українці з інвалідністю І групи одержують 2300 грн, непрацюючі особи з інвалідністю ІІ та ІІІ груп – 2 100 грн, а працюючі інвалідністю ІІ та ІІІ груп – 2093 грн.

Пенсія для військових нараховується у відсотках, які відповідають їхньому грошовому забезпеченню та причині інвалідності. Якщо йдеться про тих, хто отримав інвалідність внаслідок війни, виплати будуть такими:

I група – 100% сум грошового забезпечення;
II група – 80% сум грошового забезпечення;
ІІІ група – 60% сум грошового забезпечення.
Іншим особам виплачують менше: I групі – 70% сум грошового забезпечення, II групі – 60% сум грошового забезпечення, а III групі – 40% сум грошового забезпечення.

Також в Україні отримують пенсії ті, хто отримав інвалідність через Чорнобильську катастрофу. Розмір дорівнює відшкодуванню фактичних збитків виходячи із заробітної плати, отриманої людиною у зоні відчуження у 1986-1990 роках, або з п’ятиразового розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Мінімальний розмір пенсії, якщо інвалідність була отримана внаслідок каліцтва чи захворювання:

І група – 6840 грн.;
II группа – 5472 грн.;
ІІІ групи – 4218 грн.;
для дітей з інвалідністю – 4218 грн.

Джерело.