facebook

Українцям розповіли, за яке правопорушення хочуть скасувати штраф


З’явилася інформація, що для водіїв в Україні хочуть скасувати один штраф, а відповідальність перекласти на пасажирів. Про це йдеться у законопроекті на сайті Верховної Ради.

Отже, наголошується, що у Верховній Раді розглядається законопроект №9210-1, який передбачає внесення деяких змін щодо відповідальності за скоєння адміністративних правопорушень щодо безпеки експлуатації транспорту.

Серед запропонованих змін – звільнення водіїв від штрафу за перевезення пасажирів із непристебнутими ременями безпеки. Але саме покарання не скасовується.

Наголошується, що відповідальність за ігнорування обов’язку пасажирів бути пристебнутими ременями безпеки під час руху повністю перекладається на плечі пасажирів-порушників.

Наразі відповідальність за це несе водій авто, якого можуть притягнути до сплати штрафу за кожного за непристебнутого пасажира, згідно зі ст.121 п.5 Кодексу України про адміністративні порушення. Розмір штрафу складає 510 гривень.

Тобто у разі ухвалення законопроекту штраф нараховуватиметься саме для непристебнутих пасажирів. Якщо таке правопорушення протягом року знову буде зафіксовано, розмір штрафу становитиме вже 1700 гривень.

Зміни, які передбачає законопроект, закликають пасажирів стати більш відповідальними та завжди користуватися ременями безпеки під час поїздки у транспортному засобі.

Наразі цей законопроект перебуває на розгляді у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Крім того, законопроектом пропонується посилити відповідальність і водіям з метою зменшення кількості аварій на дорогах. У документі йдеться про такі штрафи для водіїв:

збільшення у 2,5 разу штрафу за керування автомобілем з технічними несправностями або таким, що має незаконне переобладнання – до 850 гривень (зараз 340 гривень);
подвійний штраф за повторне порушення протягом року або потрійний – за систематичні, з позбавленням прав на строк до 6 місяців;
збільшення штрафу за технічні несправності, що є на транспорті, що використовується для перевезення пасажирів, пошти чи вантажів – до 1 700 гривень (зараз 680 гривень);
заборона керування автомобілем, який не відповідає чинним екологічним нормам (авто, ввезені з-за кордону, що не мають документів щодо відповідності вимогам технічних регламентів).

Джерело.