facebook

Українцям підготували чергові штрафи: за що покарають

Українців можуть оштрафувати від 17 тисяч до 85 тисяч гривень. Така сума штрафів загрожує українцям, які займаються підприємницькою діяльністю, але не сплачують відповідні податки, передбачені чинним законодавством. Даною інформацією ділиться сайт “Патріоти України”.

Експерти зазначають, що на сьогодні багато хто займається, наприклад, продажами товарів у соціальних мережах та працює без реєстрації ФОП. Переважно такі громадяни приймають оплату за товар готівкою або ж на свою банківську картку, проте згідно з чинним законодавством це є порушенням, за яке загрожує адміністративна відповідальність.

Залежно від діяльності (групи ФОП) або строку (кількості днів) затримки сплати податку штраф може становити від 17 000 до 85 000 гривень. Проблема полягає в тому, що податкова не завжди може «дістати» таких підприємців, адже в організації немає вивіски, за якою можна знайти і навідатися до власників і відстежити порушників так просто.

Розмір податків для ФРП залежить від розміру прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. На сьогодні мінімум становить 2589 гривень, а зарплата 6700 гривень.

У травні ФОП зобов’язані сплатити такі податки:

ФОП першої групи: ЄСВ – 1474 гривень, ЄП – 268,40;

ФОП другої групи: ЄСВ – 1474 гривень, ЄП – 1340 гривень;

ФОП третьої групи: ЄСВ – 1474 гривень, ЄП – 2% доходу на час дії воєнного часу.

Варто зазначити, що з березня 2022 року оплата єдиного соціального внеску стала добровільною справою, у зв’язку з чим підприємці мають право самостійно вирішувати, чи платити цей внесок чи ні.

 

Джерело.