facebook

Володимир Зеленський пообіцяв запровадити в Україні економічний паспорт , який дозволить накопичувати гроші юним українцям. Імовірно, за 18 років їм вдасться накопичити 10 тисяч доларів.

Про це заявив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев, повідомляється на сайті “Слуги народу”.

Як тільки в Україні запровадять економічний паспорт, то при народженні на кожну дитину буде відкрито накопичувальний рахунок. Щомісяця на нього надходитиме певна сума від ренти на корисні копалини, що видобуваються в Україні. Виходить, що кожна сім’я, де є дитина, зможе отримувати прибуток від користування надрами України.

Скористатися накопиченими коштами зможе лише дитина, на яку відкрито рахунок і лише тоді, коли їй виповниться 18 років. Витратити гроші можна буде на дві речі:

освіту в Україні;
купівлю житла в Україні.
Гетьманців не виключив, що відсотки можуть надходити не лише від користування надрами, а й від інших платежів: приватизації чи імпортного ПДВ. Але поки що йдеться виключно про ренту.

Глава фінкомітету розраховує, що за 18 років на рахунку українців накопичиться близько 10 тисяч доларів у гривневому еквіваленті (близько 300 тисяч гривень). Якщо ж на рахунку виявиться менше коштів, то різницю покриє держава.

Гетьманцев уточнив, що на даний момент у програму планують включити дітей, які народились у 2021 році. Але логічніше було б додати дітей з 2019 року, адже вперше про цю програму заговорили саме тоді, додав голова фінансового комітету.

Для запуску економічного паспорта та його обслуговування буде створено спеціальну державну установу – Фонд майбутніх поколінь.

Джерело.