facebook

Адвокат пояснив, чи дозволяє законодавство “передати” повістки до військкомату.


ЗМІ повідомили, що в Україні можуть вручати повістки через родичів.
Журналісти посилаються на висловлювання одеського юриста Максима Шинжирбаєва. Пізніше він спростував ці твердження, заявивши, що його слова було вирвано з контексту. Про це пише “УНІАН”.

За словами юриста, інформація про повістки з посиланням на нього почала поширюватися 2 травня. Однак це не відповідає дійсності. Юрист спростував ці повідомлення та пояснив, що він коментував інше питання.

“Я говорив про те, що вручити повістку можливо через повнолітнього родича за умови, що це терміновик. Я там дав приклад про терміновика, який 18-річний, і йому вручають повістку, бо було положення про вручення повісток на військову термінову службу. Це треба відрізняти”, – Шинжирбаєв.

В Україні оголошено загальну мобілізацію з початку повномасштабного вторгнення. У рамках загальної мобілізації усі громадяни України віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають законних підстав для відстрочення або виключення з військового обліку, можуть бути призвані на військову службу.

З того часу, як було оголошено мобілізацію, повістки регулярно доставляються українцям, але деякі чоловіки ігнорують їх. У разі ігнорування порядку денного третього чи четвертого вигляду загрожує серйозне покарання.

Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п’яти років.

Джерело.