facebook

Зміни податкового законодавства у період повномасштабного вторгнення


За загальним правилом, власники земельних паїв мають сплачувати податок. Втім війна внесла певні зміни в законодавство, за якими звільнила певні категорії громадян та власників земельних паїв на окупованих територіях від сплати податку на певний час.

Допомогти розібратись у цьому питанні нам допоміг юрист, завідувач сектору «Рахівське бюро правової допомоги» Василь Савуляк.

За словами спеціаліста, ставки податку визначають органи місцевого самоврядування.
Ставка податку за земельні ділянки, нормативна грошова оцінка яких зроблена, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки:

для земель загального користування – не більше 1% їх нормативної грошової оцінки;
для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 1% їх нормативної грошової оцінки;
для лісових земель – не більше 0,1% їхньої нормативної грошової оцінки.

А ось ставку податку за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, нормативна грошова оцінка яких не провадилася, встановлюють у розмірі:

не більше 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;
для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3% та не більше 5% нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області;
для лісових земель – не більше 0,1% нормативної грошової оцінки площі ріллі по області.


Які категорії громадян звільнені від сплати податку на земельний пай?

особи з інвалідністю I та II групи;
особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
пенсіонери (за віком);
ветеранам війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
особи, визнаним законом, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі при передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Існують обмеження розмірів земельної ділянки, які дозволяють не платити податок.


Звільнення від податку діє на одну земельну ділянку по кожному виду використання в рамках граничних норм:

для ведення особистого сільського господарства – у розмірі не більше 2 га;
для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 га, у селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,10 га;
для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів – не більше ніж 0,01 га; для ведення садівництва – не більше 0,12 га.
Після повномасштабного російського вторгнення Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу, які набули чинності з 17 березня 2022 року.

Відповідно до них, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано військове, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за земельні ділянки (земельні частки (паї), розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, які перебувають у власності або користуванні, або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як забруднені вибухонебезпечними) та/або на яких є фортифікаційні споруди.

Таким чином, власники земельних паїв, що розташовані на окупованих територіях, і територіях на яких ведуться бойові дії звільняються від сплати земельного податку на весь період повномасштабного вторгнення, і на рік після його завершення.

Список зазначених територій визначається Міністерством з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

 

Джерело.