facebook

Деякі українці можуть втратити право на пенсію. Крім того, українців, які незаконно отримували гроші, можуть змусити їх повернути до бюджету.


Стало відомо, що в Україні розпочнеться масштабна перевірка пенсіонерів. Про це свідчать дані у наказі “Про затвердження Методики верифікації пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання” на сайті Федерації профспілок.

В уряді вже заявили, що перевірятимуть отримувачів пенсійних виплат фахівці Міністерства фінансів та Пенсійного фонду (ПФУ).
У рамках першого етапу фахівці перевірять валідацію даних – дотримання вимог обміну інформацією щодо персональних даних пенсіонерів.
Після цього перевірятимуть відповідність персональних відомостей про пенсіонерів.

І на останньому, третьому етапі буде перевірено правомірність надання пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання громадянам.
Після процесу верифікації частина пенсіонерів може втратити декларація про виплати. Так, у Законі про “Обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування” описані такі підстави, які дозволяють скасувати вже призначену виплату:

у разі помилки у прізвищі;
у разі отримання виплати за фальшивими документами;
якщо громадянин якийсь час жив за кордоном. «Пенсія припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України», – йдеться у законі;
якщо людина не отримує виплати протягом шести місяців;
якщо громадянин – переселенець і змінив місце проживання.

Міграційна служба фіксує перетин кордону населенням, тому така інформація оперативно потраплятиме до Мінфіну та Пенсійного фонду під час верифікації. Отже, такі громадяни можуть забрати виплати

Джерело.