facebook

“Чи зможуть чоловіки виїжджати за кордон після завершення війни?”: експерт надав несподівані пояснення

Наразі в Україні триває воєнний стан. Виїзд за кордон чоловікам призивного віку заборонений. Юрист адвокатського об’єднання T&T Partners Владислав Юрчак, чи зможуть чоловіки виїжджати за кордон після завершення війни.

Як інформує “24”, юрист розповів, що станом на сьогодні всі обмеження на перетин державного кордону чоловіками у віці від 18 до 60 років встановлені виключно на рівні постанови Кабміну від 27 січня 1995 року № 57.

Всі ці обмеження містять прив’язку до введення на території України надзвичайного або воєнного стану, тобто діють тільки у разі застосування таких правових режимів.

“Наразі складно передбачити, що буде у правовому полі після закінчення дії правового режиму воєнного стану. Однак відповідні обмеження будуть чинними у разі припинення дії воєнного стану, за умови, що буде введено режим надзвичайного стану”,- зазначив Юрчак.

Він підсумував, що, якщо жоден із вказаних режимів не буде діяти, то за чинним законодавством відповідні обмеження не будуть застосовувати.

Які чоловіки можуть виїхати за кордон під час війни

Постанова уряду від 27 січня 1995 року № 57 визначає:

порядок і правила перетину державного кордону під час війни;

telegram icon

Читай телеграм канал, який публікує перевірені новини

категорії громадян, які можуть це робити.

За словами Юрчака, до неї постійно вносяться зміни та доповнення. Наразі ж за кордон в умовах воєнного стану можуть виїжджати:

юнаки до 18 років та чоловіки від 60 років;

особи, зняті з військового обліку за рішенням військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби (обмежено придатні у воєнний час – не можуть перетинати кордон);

громадяни України, які постійно мешкають на території іншої держави, за умови перебування на постійному консульському обліку та відповідних відміток у паспортному документі

https://24tv.ua/viyizd-cholovikiv-za-kordon-yurist-skazav-zmozhut-choloviki-viyizhdzhati_n2280339

Джерело.