facebook

Чутки про хвороби Володимира Путіна спалахнули з новою силою. Після кількох нещодавніх публічних появ у британських таблоїдах з’явилася хвиля нових публікацій про те, які ознаки можуть вказувати на проблеми зі здоров’ям диктатора.

1 листопада британський таблоїд The Sun написав, що нібито має побічне підтвердження захворювань Володимира Путіна. Видання посилається на електронні листи, в яких близьке до Кремля джерело в російських спецслужбах буцімто підтверджує, що в Путіна діагностували ранню стадію хвороби Паркінсона і рак підшлункової залози, пише НВ.

«Я можу підтвердити, що у нього діагностована хвороба Паркінсона на ранній стадії, але вона вже прогресує», — заявив в електронному листі інсайдер російських спецслужб. За його словами, «цей факт буде всіляко заперечуватися й приховуватися». Джерело The Sun також повідомило, що Путіна нібито «регулярно напхають всілякими важкими стероїдами та інноваційними знеболюючими ін’єкціями, щоб зупинити поширення раку підшлункової залози, який у нього нещодавно діагностували».

Крім того, це джерело повідомило про можливу наявність у диктатора ще одного онкологічного захворювання. «У його близькому оточенні ходять чутки, що крім раку підшлункової залози, який поступово прогресує, у Путіна ще й рак простати», — наводить цитату The Sun.

Джерело таблоїду також запевняє, що захворювання не лише провокують у Путіна «сильні болі», але й інші побічні ефекти: від одутлості обличчя до провалів у пам’яті.

Одночасно з цією публікацією чутки про здоров’я Путіна підживили кілька епізодів його нещодавніх появ на публіці.

Широко обговорювані кадри було зроблено 20 жовтня, коли Володимир Путін демонстративно відвідав полігон у Рязанській області, де проходять підготовку мобілізовані росіяни (хоча значну їх частину відправляють на фронт без будь-якої підготовки). Путін відвідав полігон разом із міністром оборони Сергієм Шойгу, побував на стрільбах, забезпечивши російській пропаганді новий привід для вихваляння його образу «мачо»: диктатор особисто зробив кілька пострілів зі снайперської гвинтівки у положенні лежачи.

Однак світових оглядачів більше зацікавив інший момент: коли Путін розмовляв із військовослужбовцями на полігоні, в кадр потрапили його руки.

Кореспондент Kyiv Post Джейсон Джей Смарт звернув увагу на дивні сліди на тильній стороні кисті диктатора, які нібито можуть бути слідами від катетера для крапельниці. Їх краще видно на одній зйомці та гірше на іншій.

Том Уорнер, колишній кореспондент Financial Times в Україні, вважає гіпотезу про «сліди катетерів» перебільшенням та можливою грою світла, оскільки на інших кадрах їх не видно. «Однак опухлі руки — як і все таке ж одутле обличчя — схоже, підтверджують тривале вживання стероїдів», — пише Уорнер, припускаючи, що Путін дійсно «нездоровий».

Руки Путіна зі здутими венами і, можливо, синцем на тильній стороні кисті (хоча його не видно на інших, якісніших фото світових агенцій) привернули увагу соцмереж також під час виступу диктатора на засіданні дискусійного клубу Валдай 27 жовтня, через кілька днів після появи на полігоні в Рязанській області.

Фото руки Путіна нібито з “синцем” під час його “валдайської” мови, що з’явилося в соцмережах / Інфографіка

Більш якісне фото тієї ж правої руки Путіна в день засідання клубу Валдай, 27 вересня 2022 року (натисніть, щоб збільшити) / Інфографіка: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Хвилю подібних обговорень ще більше підігріла версія, яку озвучив британський генерал, колишній голова Генштабу Великої Британії та член палати лордів Річард Даннат. В інтерв’ю Sky News 1 листопада він також звернув увагу на дивний стан кистей Володимира Путіна, висловивши припущення, що йому вводять ін’єкції.

«Ще одна річ, про яку варто поміркувати — це те, наскільки здоровий (або нездоровий) Володимир Путін, — заявив Даннат. — Уважні спостерігачі тепер відзначають, що кисті його рук із тильного боку виглядають досить чорними, що є ознакою введення ін’єкцій, коли їх уже не можна колоти в інші частини тіла. Цікаво відзначити це і поспостерігати, чи справді він такий здоровий, як хоче показати».

Він також припустив, що Путін «впадає у відчай» через провали своєї армії в Україні — мовляв, з якого боку не подивися на ситуацію на полі бою, її не можна оцінити інакше, окрім як констатуючи, «що в нього справді погано виходить [вести війну]».

Як раніше оцінювали здоров’я Путіна українська розвідка, західні ЗМІ та спецслужби

Інформація про те, що Путін страждає від кількох хвороб, включаючи онкологічні захворювання, час від часу з’являється у ЗМІ, проте жодного разу не була достовірно підтверджено.

У травні 2022 року голова ГУР Міноборони України Кирило Буданов заявляв Українській правді, що Путін хворий на рак, а також має ще кілька тяжких хвороб. Однак, як зазначав тоді голова ГУР, «сподіватися на те, що Путін завтра помре, не варто».

Наприкінці квітня британський таблоїд The Sun опублікував статтю про те, що Путін нібито хворий на рак і найближчим часом на нього чекає операція. А вже у травні видання New Lines Magazine отримало запис близького до Кремля олігарха, який заявив, що Путін хворий на рак крові.

Колишній британський розвідник, офіцер МІ6 Крістофер Стіл заявляв, що Путін досить серйозно хворий, проте не зрозуміло, чим саме.

Про те, що диктатор хворів на рак, заявляв і американський режисер Олівер Стоун, який раніше зняв пропагандистський фільм про Путіна.

Західні таблоїди також писали, що на публічних заходах Путін хапається за край столу, щоб приховати тремтіння, а його накульгування та дивні рухи на стільці можуть вказувати на біль.

Щоразу, коли Путін не з’являється публічно кілька днів або кульгає при ходьбі, як після приземлення в Тегерані, це провокує хвилю спекуляцій у таблоїдах про його фізичний стан.

Однак у липні 2022 року директор ЦРУ Вільям Бернс дав іншу оцінку здоров’ю російського диктатора Володимира Путіна, яка не збігається з численними чутками про хвороби господаря Кремля. Коли під час щорічної конференції з безпеки Інституту Аспена Бернса прямо запитали, чи здоровий Путін, або ж стан здоров’я нестабільний, глава ЦРУ відповів: «Ходить багато чуток про здоров’я Путіна, і, наскільки ми можемо судити, він надто здоровий».

Як зазначав американський телеканал CNN, при цьому Бернс був досить обережний, щоб зробити застереження про це іронічне зауваження, сказавши, що воно не є «формальною оцінкою розвідки».

Тоді ж, у липні 2022 року, глава британської розвідки Мі-6 Річард Мур аналогічно скептично прокоментував чутки про хвороби Путіна. У відповідь на запитання, що відомо про стан російського президента, Мур відповів: «Немає жодних доказів того, що Путін серйозно хворий».

Однак у жовтні глава української розвідки Кирило Буданов знову підтвердив інформацію про значні проблеми зі здоров’ям у господаря Кремля.

Так він відповів на відповідне запитання шеф-редактора інтернет-видання Obozrevatel Ореста Сохара. «Те, що він мав дуже значні проблеми зі здоров’ям навесні, це я вам підтверджую. Чи живий він зараз? Давайте дочекаємося того моменту, коли пройде трансфер влади в Російській Федерації. Можливо, тоді ми зможемо дізнатися про дату, якщо він загинув, коли це було. Або якщо він ще живий, то чим закінчить», — сказав Буданов в інтерв’ю, опублікованому на YouTube 18 жовтня.

Джерело.