facebook

Розраховувати на снігові новорічні свята не варто, синоптики вважають, що перший місяць нового року буде теплим. Процеси, що відбуваються в природі, зараз обумовлені незвичайними явищами в атмосфері.

Як розповіла в інтерв’ю УНІАН завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС України та НАН України Віра Балабух, зима цього сезону відрізнятиметься дещо вищими температурами, ніж рік тому. Вона ж нагадала, що до календарної зими залишилося лише пів місяця.

За словами фахівчині, середня температура в зимовий сезон буде на 1-1,5 градуса вищою за минулорічні показники. Проте тепла погода фіксуватиметься не всю зиму.

Синоптикиня зазначила, що приблизно 60% зимового періоду буде аномально тепло, проте 40% часу буде холодно і часом навіть дуже холодно.

“Взимку очікуються потоки арктичного холоду”, – пояснила Балабух.

Фахівчиня розповіла, що причиною появи арктичного повітря на території України стане активна течія ЕльНіньо (коливання температури поверхневого шару води в екваторіальній частині Тихого океану, що помітно впливає на клімат).

За словами експертки, найтеплішим за зиму стане січень. Середня місячна температура цього місяця очікується на 2-3 градуси вищою за норму.

“Така температура може протриматися всю зиму з короткочасними похолоданнями”, – зазначила синоптикиня.

Говорячи про сніговий покрив, Балабух сказала, що той буде в межах норми. Не буде затяжних снігопадів, як, утім, і довгих періодів без снігу.

Вона ж наголосила, що говорити про те, чи буде зима затяжна, – зарано. Зрозуміло, чи затримається у нас зима, стане до кінця листопада.

“Зараз відбуваються незвичайні процеси в атмосфері, особливо в арктичних регіонах. За ними потрібно спостерігати, перш ніж робити точні прогнози”, – додала фахівчиня.

Джерело.