facebook

COVID-19 – все ж відносно нова хвороба і навіть досвідчені лікарі часто зустрічаються із його непередбачуваністю. Немає єдиного підходу до лікування, оскільки, вірус впливає на організм дуже індивідуально. Навіть у лікарів, зрідка, трапляються помилки з вибором тактики лікування, але значно гірше, коли людина вирішує вилікувати себе самостійно.

 

Зараз лікарі зіткнулися із проблемою неправильного самолікування з боку пацієнтів. Частина людей у паніці купує та приймає масу дорогих препаратів, вітамінів, антикоагулянтів, антибіотиків і навіть гормонів.

Київська лікарка-пульмонолог Світлана Гук з медичного центру “Феофанія” в своєму інтерв’ю “ТСН” стверджує, що це найбільш фатальна помилка українців – призначати собі препарати, базуючись на досвіді лікування знайомих або порад з Інтернету. Вона наголошує, що навіть неконтрольований прийом вітамінів може зашкодити ослабленому організму, не говорячи вже про ризики від вживання антикоагулянтів, які можуть спровокувати внутрішні кровотечі, чи антибіотики, які категорично не можна вживати без доведених показів.

“Препарати цих груп має призначати тільки лікар, оскільки він визначає час застосування: для когось раніше, для когось – на більш пізній стадії. Крім того, доза кожного препарату може помітно відрізнятися для різних пацієнтів. Тому ні в якому разі не покладайтеся на досвід і поради знайомих у самолікуванні медикаментами”, – зазначила лікарка.

Ще однією проблемою, з якою зіткнулися лікарі – це надто пізнє звернення пацієнта у медичний заклад. Більшість, на жаль, звертаються вже тоді, коли сатурація знижується до 92-94%, з’являється задишка, що свідчить про сильне враження легенів. Тому вона радить, що якщо хвороба проходить у легкій формі і можна лікуватися вдома, потрібно постійно підтримувати зв’язок із своїм сімейним лікарем, здати загальні необхідні аналізи і приймати препарати лише за призначенням лікаря, а при появі труднощів з диханням – негайно вирушати до лікарні. Збивати температуру рекомендовано лише тоді, коли вона вище 38 градусів. Штам “Дельта”, який є значно агресивнішим за своїх попередників, не пробачає помилок у лікуванні.