facebook

Стало відомо, що українські біженки з дітьми отримають безплатні квартири для тимчасового проживання у місті Замостя. Роботи з облаштування житла вже стартували.

Ні для кого не секрет, що на сьогоднішній день Польща входить до п’ятірки країн, які найбільше допомагають Україні. Ще б пак, країна прийняла близько 40 тисяч українських громадян і надає біженцям з України соціальну допомогу. Але й це ще не все, адже нова ініціатива влади дуже щедра.

Стало відомо, що українцям у Польщі безкоштовно дадуть на тривалий час житло з ремонтом та меблями. Про це пише yavp.pl.

Так, наприклад, в Опольському воєводстві за проектом влада планує виділити 49 квартир для українських біженців, які раніше оселилися в цьому регіоні. Очікується, що житло отримають понад 200 осіб, які можуть мешкати там безкоштовно до двох років.
Площа квартир буде 40-50 кв. м. У приміщеннях збираються провести капітальний ремонт для створення гарного рівня життя біженок, а також спеціалізованого пункту для забезпечення потреб. У квартирах перед заселенням також закуплять необхідну побутову техніку та меблі.

Кому саме з українських біженців дадуть квартиру і якими будуть умови отримання житла, визначатимуть у кожній гміні окремо. Швидше за все, допомогу отримають жінки з дітьми.

На фінансування проекту соціального житла вже виділено 6 млн. злотих (46 млн. гривень).

Загалом фонди Євросоюзу виділили на житло для українських біженців мільйон євро – близько 5 мільйонів злотих. Квадратні метри стануть доступними жінкам вже до кінця року.

До речі, у Польщі провели опитування 1240 українських біженців. Міжнародна агенція зайнятості Gremi Personal з’ясувала, що понад 20% наших земляків хочуть повернутися додому до зими. 35% респондентів мають намір залишатися у дружній країні до наступного 2023 року. 26% опитаних планують залишити країну після війни, а ще 17% не знають, як довго залишатимуться у Польщі.

Джерело.