facebook

Зростання курсу долара відбувається на тлі “карткового туризму”. Під час війни він став значним каналом постачання до України валютної готівки.

Як інформує “Molbuk”, наразі готівкові курси майже на 10 грн відірвалися від офіційного курсу НБУ, який залишається зафіксованим на рівні 29,25 грн/$ з першого ж дня війни з Росією.

8 липня НБУ скасував обмеження для імпортерів, яке дозволяло купувати валюту лише під купівлю товарів, що входять до переліку критичного імпорту (затверджується Кабміном).

До цього список покривав близько 90% імпортних позицій, які постачалися до України до війни.

Втім, серед 10%, що залишилися під забороною, були такі масові імпортні товари, як, наприклад, одяг або вина.

“Теоретично одномоментний вихід на ринок нових імпортерів міг би додати попиту на валюту, однак лише за умов вільного курсоутворення на міжбанку.

Зараз бізнес продовжує продавати та купувати валюту за фіксованими 29,25 грн/$. Попит перекривається надходженням валютного виторгу експортерів або інтервенціями НБУ”, – повідомляє джерело.

За словами співрозмовника в одному з найбільших банків, який спеціалізується на роботі з корпоративними клієнтами, активність імпорту зросла, однак не радикально.

“Більшість імпортерів поки лише аналізують можливість відновити чи наростити діяльність”, – каже він.

За його словами, навіть за бажання це не так просто логістично: залізниця зафрахтована на місяці вперед, на кордонах і без того черги з фур.

Зростання попиту на міжбанку зараз і без того слабко впливає на готівковий курс.

“Я не думаю, що зростання курсу повʼязано зі скасуванням обмежень для імпортерів”, – зазначає голова відділу аналітики Adamant Capital Костянтин Фастовець.

Готівковий ринок та міжбанк розірвані, перетоків між ними майже немає.Новому сплеску подорожчання готівкового долара передувала ще одна важлива для валютного ринку новина.

Тиждень тому ПриватБанк різко підвищив курс, який встановлюється для закордонних операцій із гривневими картками. Одразу ж це зробили й інші банки.

Двоє співрозмовників у великих фінансових установах пояснюють це реакцією так званих карткових туристів – учасників роздрібного валютного ринку, які заробляли за

Джерело.