facebook

Дипломат вважає, що компроміси з РФ призведуть до втрати територій

Тема розмінування українських портів у Чорному морі на міжнародній арені обговорюється все частіше, однак Україна не поспішає давати на це згоду, адже є ризик того, що РФ скористається нагодою для нападу на Одесу. При цьому офіційний Київ пропонує альтернативу — військові конвої суден з зерном і протикорабельна зброя на наших узбережжях.

Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю “Укрінформу” зазначив, що український сценарій розмінування портів є цілком логічним, однак деякі держави не поспішають надавати Україні зброю.

За словами дипломата, деякі потужні країни розраховують на якнайшвидше закінчення війни й переконані, щоб відсутність зброї змусить Київ піти на компроміс.

“Такий компроміс був би насправді капітуляцією, у десять разів гірше “Мінська”. Майже половина країни – та частина, де зосереджено індустрію, сільське господарство, порти, – залишилася б під контролем росії. Така ситуація була б катастрофічною для суверенітету України, її свободи обирати свій міжнародний і внутрішній напрям”, — зазначив Бартош Ціхоцький.

Посол Польщі додав, що у деяких столицях не розуміють, що Україна — це така ж країна, як Франція чи Іспанія, і вона не є якимось тимчасовим утворенням, на яке росія може заявляти якісь права.

“Деякі держави забули, що таке війна, їм здається, що будь-який мир кращий за війну. Однак країни нашого регіону розуміють, що іноді так званий “мир” нічим не відрізняється від рабства, і готові воювати задля своєї свободи, навіть якщо це має величезну ціну”, — резюмував польський дипломат.

Джерело.