facebook

російська пропагандистська машина змінює новинний фон навколо розв’язаної росією війни проти України. У Центрі протидії дезінформації при РНБО України розказали як саме це відбувається, передає редакція.

epa04707060 Russian man passes TV screens with Russian President Vladimir Putin an annual Q&A (question-and-answer) nationwide live-broadcast TV and radio session in Moscow, Russia, 16 April 2015. During the session Vladimir Putin said that lifting of international sanctions should not be expected in near future and Russia should make use of them to promote its own development. EPA/SERGEI ILNITSKY
Dostawca: PAP/EPA.

Повномасштабна війна в Україні триває вже понад три місяці, однак російські ЗМІ повністю «проігнорували» стоденний рубіж. І таке «ігнорування» не стало випадковим. За даними видання «Медуза», напередодні «круглої» дати адміністрація президента рф «попросила» редакції державних та провладних ЗМІ «не тиражувати тему 100 днів війни» та «не акцентувати» увагу аудиторії на тривалості російського вторгнення.

Це повністю підтверджується медійним моніторингом.

У таблоїдах «комсомольська правда» та «московський комсомолець» тривалість вторгнення не вказана, не вказана вона і в інформагентстві ТАСС. Про неї не йшлося у випусках новин на «першому каналі» та телеканалі «росія-1», а також на сторінках «РІА» та «RT».

Зроблено це, щоб росіяни менше замислювалися над тим, що за три місяці ворожі війська так і не змогли досягти хоча б якогось стратегічного успіху в Україні: «акцентування уваги на датах, пов’язаних з війною, може змусити росіян задуматися про цілі та успішність вторгнення», – повідомляє «Медуза».

ЧОМУ РОСІЙСЬКІ МЕДІА НЕ ГОВОРЯТЬ ПРО БОЙОВІ ВТРАТИ У ВІЙНІ?

Як би це не звучало абсурдно, але російські військові чиновники заявили, що збройні сили рф пройшли тримісячну позначку у війні «без втрат». А для чого озвучувати те, чого немає?

Саме такого висновку дійшов глава комітету оборони російської державної думи а.картаполов, який заявив, що агресор майже перестав зазнавати втрат у війні після того, як змінив тактику ведення боїв. Тут варто нагадати, що міноборони рф повідомляло про російські втрати в Україні лише двічі: 2 та 25 березня, і за останніми даними, під час військових дій загинув 1351 військовослужбовець, ще 3825 було поранено.

Таку риторику охоче підхопили російські медійники, котрі з березня тримали питання військових втрат в інформаційному вакуумі. Тепер же, після широкого висвітлення тези а.картаполова, питання бойових втрат взагалі знято з порядку денного в російських ЗМІ.

Логіка цього медійного ходу доволі проста: щоб росіяни не задумувалися над питаннями тотальних воєнних невдач військ рф та того, якою ціною дається росіянам кривава війна в Україні.

ЧОМУ РОСІЙСЬКІ МЕДІА ЗМІНЮЮТЬ СІТКУ МОВЛЕННЯ?

Протягом останнього часу на зміну тотальному новинному потоку в російські медіа почали приходити програми розважального характеру. Звісно, говорити про те, що пропаганда зникла з ефіру не можна, однак після тримісячного новинного «марафону» навіть часткова зміна контенту багато про що говорить.

В купі із замовчуванням «незручних» фактів про війну в Україні, динаміка до збільшення розважального контенту є нічим іншим, як спробою переведення війни росії проти України у «фоновий режим». Це означає, що для російської аудиторії, яка очікує на «великі перемоги», поступово знижуватиметься медійний градус цікавості до війни загалом та її «тріумфального» завершення зокрема.

За відсутності стратегічного успіху, цей медійних хід є нічим іншим, як превентивним стримуванням можливого суспільного хвилювання та виникнення протестних настроїв всередині росії.

ВИСНОВКИ

Тенденція до поступового зниження присутності воєнної тематики у медійному просторі росії, яку ми прослідковуємо сьогодні, у найближчому часі буде лише пришвидшуватися, аж до моменту фактичного переведення війни в Україні у «фоновий режим», щоб вона перестала цікавити російську аудиторію. В такому разі перестануть бути цікавими і результати війни та її наслідки для росії.

Принаймні саме на це сподіваються недалекоглядні російські пропагандисти.

Джерело.