facebook

На світовій арені може з’явитися новий альянс. У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували новину про ініціативу Бориса Джонсона щодо створення альтернативного ЄС міжнародного альянсу для протистояння росії.

Про це повідомляє редакція.

У Великої Британії вже є досвід консолідації європейських країн. Зокрема, в 1960-х роках вона просувала Європейську асоціацію вільної торгівлі як альтернативу ЄС. В ЄАВТ Британія об’єднувалася з Австрією, Данією, Португалією, Норвегією, Швецією, Швейцарією. Але в 1973 році країна зробила вибір на користь ЄС.

Після Brexit Британія знову демонструє своє європейське лідерство, однак змінився набір країн для об’єднання.

Потенційними членами, окрім України, називають Польщу, Естонію, Латвію та Литву, а також, в перспективі, Туреччину. Балтійські країни поки що не отримували конкретних пропозицій щодо нового об’єднання.

Отже, ідея “альянсу Джонсона”, оприлюднена італійським виданням «Corriere Della Sera», поки що існує на рівні інформаційної дискусії. Зокрема, викликає сумнів економічна мотивація зазначених країн покинути Євросоюз на користь нового об’єднання. Також можливості фінансової підтримки України з боку Лондона обмежені порівняно з ЄС.

Протягом останніх років Велика Британія активно переосмислює зовнішню політику у Східній Європі. Зокрема, після спроби отруєння родини Скрипалів в Солсбері російськими спецслужбами у березні 2018 року. Загрози з боку кремля для Британії зосереджені у кіберсфері, дезінформації та заможних росіянах, що вже давно мешкають в країні та допомагають у просуванні проросійських тем.

Згідно з новою глобальною доктриною «Британія в конкурентні часи» країна посилює свій військово-політичний вплив в Індо-Тихоокеанському регіоні та активізує ядерну та космічну програми. Також, військова доктрина Британії передбачає активне стримування та захист від загроз, що походять з росії, а також підтримку країн Східного партнерства.

У жовтні 2020 року відбувся історичний візит Президента України Володимира Зеленського, під час якого було підписано угоду про політичне та стратегічне партнерство й вільну торгівлю з Британією, а також меморандум про створення українського флоту за британської підтримки.

З 1 січня 2021 року запрацювала зона вільної торгівлі між Україною та Британією. В рамках безпекової співпраці між Британією та Україною в період 2015-2017 років понад 20 тисяч військовослужбовців пройшли тренування серед британських військових.

Слід зазначити, що за тиждень до російського вторгнення вже було оприлюднено ініціативу військової інтеграції в альянс України, Великої Британії та Польщі. Такий союз залишається серед пріоритетів трьох країн. Лондон для України є ключовим союзником у економіці та безпеці.

Нині пріоритетом Києва залишається здобуття статусу кандидата у члени Євросоюзу, оскільки курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію України вже закріплений в Конституції, а на зближення з Британією поки що ні. Навіть якщо на червневому саміті ЄС статус країни-кандидата у члени ЄС не буде нам надано, це явно не причина відмовлятися від стратегічної мети.

Однак Україна може розглядати будь-які можливі політичні або безпекові альянси та економічні об’єднання, які підсилять наші національні інтереси. І в цьому зв’язку новий формат антиросійської регіональної співпраці може стати «санітарним кордоном» між континентальною Європою та росією.

Таким чином, спроби лідерів провідних європейських країн «замирити» Україну з окупантом за рахунок поступок українськими територіями, підштовхують нас до більш тісної взаємодії з Великобританією. А з огляду на інертність глобальних об’єднань країн – майбутнє міжнародної безпеки за невеликими оборонними союзами.

Джерело.