facebook

На сайті “Євробачення-2022” з’явилися офіційні результати голосування журі різних країн, є серед них і Україна. Після аналізу цих результатів стає зрозуміло, як насправді учасників Польщі та Литви оцінило українське журі.

До складу журі від України під час цьогорічного головного пісенного конкурсу Європи входили співачка Ірина Федишин, керівник інструментального ансамблю Високий Замок Андрій Яцків, соліст Піккардійської терції Андрій Капраль, виконавчий продюсер телеканалу UA: Культура Лук’ян Галкін і музичний продюсер Вадим Лисиця, який також був головою українського журі. Їхнє голосування, за результатами якого учасники Польщі та Литви (двох країн, які багато допомагають Україні і чиїх учасників найвищими балами оцінили українці) не отримали жодного балу, страшенно обурило українських глядачів.

Згідно офіційних даних, абсолютним лідером українського журі став представник Британії, якому більшість віддала перше місце. Польщі українське журі віддало лише 11, 10, 15, 7 та 12 місце, що сумарно в середньому дало 11 місце із 24. Литву українське журі колективно помістило на 21 місце, віддавши індивідуально 24, 20, 19, 11, 17 місце. При цьому Грецію, за яку проголосувало найменше українців (вона отримала 24 місце від телеглядачів), члени журі оцінили високо (4, 5, 6, 3, 6), віддавши учасниці 4 місце у турнірній таблиці. Подібна ситуація і зі Швейцарією, яку журі помістило на 5 місце, а глядачі – на 22, пише 24 канал.

Тому, як бачимо, виправдання окремих учасників журі перед українськими глядачами, мовляв, хороші бали для Польщі вони виставляли, є не коректними. Після цього скандалу “Суспільне” запевнило, що у майбутньому членів журі своїм голосуванням пропонуватимуть та обиратимуть лише українці.

Джерело.