facebook

Угорщина завжди залишалась в орбіті інтересів росії, а російський напрямок у зовнішній політиці Угорщини вже протягом багатьох років виділяється на тлі політики Євросоюзу. Як російсько-угорські відносини відбуваються в контексті ситуації в Україні.

Про це повідомляє редакція з посиланням на Центр протидії дезінформації при РНБО України.

Основним провідником політики рф в Угорщині є партія ФІДЕС (Fidesz) та її лідер Віктор Орбан. Позиції росії в Угорщині значно закріпились після перемоги на парламентських виборах, коли Орбан розпочав свій 5-й термін на посаді прем’єр-міністра. Після перемоги Орбан заявив, що за межами Євросоюзу росія є найважливішим економічним партнером Угорщини, а економічна взаємодія є стратегічною.

Співпрацю Угорщини та рф в економічній та ідеологічній площинах визначають:

Сформована в попередні роки залежність Угорщини від постачань російських енергоносіїв.

65% усієї нафти та 75% газу, що споживаються угорською економікою, надходить із рф, а альтернативних ліній постачання цієї сировини до країни в повному обсязі немає.

27 вересня 2021 підписано новий газовий контракт на 15 років, згідно з яким Угорщина має отримати від росії 4,5 млрд. кубометрів газу на рік, що складає близько половини від загальної потреби країни. Ключовим є те, що за новою угодою газ йтиме до Угорщини в обхід України – через Австрію та Сербію як продовження “Турецького потоку”. Очевидно, що кремль запропонував ціну, від якої сторони просто не змогли відмовитися, навіть в умовах складнішої логістики та втрат Угорщини від блокування транзиту за старим маршрутом.

Тому в цих умовах не варто дивуватися, що Орбан наголосив на готовності купувати російський газ за рублі, як цього вимагає кремль в спробі обійти санкції ЄС.

Додаткові факти підтвердження вигідної співпраці:

Росія без проведення публічного тендеру надала позику у 10 млрд. доларів на проект з відновлення та підвищення потужності 4-х енергоблоків АЕС «Пакш».

Швидке визнання російської вакцини «Спутник V» в Угорщині в період епідемії COVID-19 приносили та приносять прибуток пов’язаним із Орбаном бізнес-структурам.

В Будапешті з 2019 р. діє російський Міжнародний інвестиційний банк (МІБ), який отримав широкі привілеї та близькі до дипломатичних імунітети.

Культурна експансія рф в Угорщині.

З 2011 р. в Угорщині діє Асоціація за культурні зв’язки з росією ім. Л.Толстого та Товариство дружби та культурних зв’язків із росією. За участі фонду “Російський світ” в університетах ім. Л.Етвеша (місто Будапешт) та ім. Я. Панноніуса (місто Печ) відкриті «російські кабінети», а в університетах столиць фінно-угорських регіонів рф створено «угорські пункти».

Теперішній уряд відтворив російську модель централізованого медіапростору. Основні угорські ЗМІ активно атакують угорську опозицію, ініційовано багато судових процесів за “наклеп” проти уряду.

В українському питанні Орбан публічно засудив військову агресію рф, підтримав суверенітет України та погодився прийняти до 500 тис. українських біженців.

В іншому ж офіційний Будапешт фактично дистанціювався від решти Європи у санкційному тиску на росію через її дії. Орбан став єдиним лідером в ЄС, який категорично та принципово відмовився постачати до України будь-яку зброю для оборони від нападу рф та заборонив транзит угорською територією зброї з інших держав, якщо та прямує до України.

Угорщина ветує приєднання до нового пакету санкцій Європейського союзу проти росії, якщо ці санкції враховуватимуть ембарго на ввезення російської нафти до країн ЄС.

На це Єврокомісія має намір заморозити фінансову допомогу Угорщині через проблеми з демократичним характером управління державою.

Спроби рф розхитати ситуацію на Закарпатті, використовуючи угорський фактор.

Підтримуючи російські наративи про придушення прав меншин в Україні, уряд Орбана регулярно актуалізував проблеми захисту прав угорців України і навіть блокував засідання Комісії Україна-НАТО, висуваючи умови поступки з боку України.

Основний путінський наратив про «неважливість» кордонів знайшов відгук у керівництва партії «Фідес» та її виборців, які вважають, що війна в Україні могла б дозволити Угорщині повернути втрачені за умовами Тріанонського мирного договору території Закарпаття.

Аналіз:

З урахуванням результатів парламентських виборів в Угорщині можна прогнозувати, що правляча команда в Угорщині, як і раніше, балансуватиме між кремлем та Заходом, прагнучи зберегти всі переваги від обох сторін.

Не зважаючи на останні заяви угорського керівництва щодо нафтового ембарго та війни рф проти України, заява глави МЗС Угорщини заперечує думку про те, що вона суттєво відрізняється від позиції інших країн ЄС та НАТО.

Крім того, Угорщина підтримала усі 5 пакетів санкцій Євросоюзу і розраховує на альтернативний сценарій від Єврокомісії, який дозволить Угорщині обійти ембарго.

А тому в найближчі місяці не слід очікувати на суттєву зміну рішень Будапешту щодо підтримки України в боротьбі проти росії. Угорщина й надалі надаватиме українським партнерам винятково гуманітарну допомогу та долучатиметься до несуттєвих для себе санкцій проти російської економіки та еліти та блокувати шлях України до НАТО.

Сьогодні ж відносини України та Угорщини перебувають у “найнижчій історичній точці”, але останнім часом росія сама дає підстави переконати уряд Угорщини змінити позицію щодо України.

Ракетним ударом 3 травня по Закарпаттю, на території якого проживає велика угорська громада, президент рф вчергове показав, що війна в Україні торкається не лише України, але й Угорщини, як би не намагалися ігнорувати цей факт в Будапешті.

Без подолання російської агресії в Україні неможливі мир та безпека в Угорщині, а ударом по Закарпаттю путін наблизив війну до угорського кордону.

Джерело.