facebook

Російському диктатору Володимиру Путіну не потрібна західна Україна, яка «отруїла» націоналізмом центр, схід і південь країни, а тому в Кремлі дозрів план розділити державу між сусідами, насамперед із Польщею. Про це в ефірі Радіо НВ розповів міжнародний оглядач Іван Яковина.

Російська стратегія швидкого захоплення та повного знищення України, очевидно, повністю провалилася, тому Кремль переходить зараз до довшої історії. За даними численних російських джерел, Путін збирається повністю змінити стратегію. Він має намір ділити Україну поступово на частини і одну за іншою їх «пережовувати», перетворюючи на російські провінції.

Російські політологи і ЗМІ пишуть, що кремлівський план має такий вигляд. Спочатку росіяни хочуть захопити якнайбільше території військовим шляхом. Йти вперед збираються доти, доки є така можливість, доки військові виходять наступати. Щойно російська армія натрапить на непереборну стіну опору, розпочнеться другий етап.

На вже захоплених РФ територіях будуть проводитися якісь збори, зібрання, або фейкові референдуми про від’єднання від України. Власне, збираються повторювати історію, яка відбувалася у «Л/ДНР» 2014 року, а також у Криму. Якщо буде зовсім погано з часом у РФ, як варіант, на цих територіях буде проведено псевдореферендуми про приєднання до РФ. Такі «референдуми» планували провести в «Л/ДНР» вже на початку травня, однак через невдачі на фронті довелося ці плани відсунути на середину або навіть на кінець місяця.

Путін, оголошуючи напад на Україну, заявляв, що не збирається окупувати територію сусідньої країни. Він сказав: «Ми хочемо звільнити українців, щоб вони отримали можливість самостійно визначати свою долю». Багато хто сприйняв, що вони хочуть зайти, «звільнити» і вийти, але, насправді, малося на увазі зовсім інше — що ці «референдуми» про приєднання до Росії і будуть цим «визначенням» своєї долі.

У російських пропагандистських ЗМІ розкручується історія, яка мені здається абсолютно дивовижною. Там зараз із кожної праски лунає думка про те, що Польща найближчим часом планує ввести війська на територію західних областей України, щоб потім оголосити про приєднання цих західних областей України до Польщі. Це, звісно, сон рябої кобили. Я сам перебуваю на території західної України. Жодних польських військ тут немає і не передбачається. Це повна маячня. Але для російських глядачів це вже майже доконаний факт.

Чому саме таку історію просувають у російському суспільстві? Річ у тім, що Путін не просто мріє ліквідувати Україну, а хоче розділити її з іншими країнами, зокрема з Польщею, Угорщиною, можливо, з Румунією, щоб не виглядати в очах світової спільноти єдиним агресором, порушником українського суверенітету. Він хоче сказати: «Це країна-фейк. Ми з сусідніми країнами подивилися, що Україна складається з наших колишніх територій, тому вирішили, що настав час їх повернути до своїх правовласників». Подібні заяви він робив навіть на засіданнях Великої вісімки, коли говорив колишньому президенту США Джорджу Бушу-молодшому про те, що України не існує і її не повинно бути.

Як багато людей в оточенні диктатора казали і кажуть досі, Путін вважає, що Львів, Івано-Франківськ, Волинь — вся західна Україна «отруїла» націоналізмом центральну «добру» Україну, тому країну треба розділити, щоб поляки забрали регіони — розсадник «отрути».

Я впевнений, що коли Росія оголосить про проведення «референдумів» про приєднання окупованих територій півдня та сходу України до себе, це буде пояснено необхідністю захисту цих територій від військ НАТО, насамперед, від польських військ. Це дичина і маячня. Ще раз повторю: жодної польської окупації немає і не планується. Але для них, як внутрішнє виправдання, як виправдання для своїх співгромадян, а також для жителів тих територій, які вони збираються анексувати, «польська історія» дуже потрібна і вони нею пояснюють всі свої дії.

Крім того, вважаю, що в глибині душі Путін сподівається відтяти собі всю центральну, південну і східну Україну. Він упевнений, що якщо він так зробить, то залишиться лише західна Україна та поляки, які хоч і відбрикуватимуться, але так чи інакше приєднають до себе ці території.

Після проведення цих фейкових голосувань Путін збирається оголосити, що захоплені території належать Російській Федерації і скаже: «Якщо ви спробуєте напасти на нашу територію, то ми це розцінюватимемо як напад на всю Росію. І навіть для захисту своєї території можемо застосувати ядерну зброю, якщо буде потрібно». Ось такий у Росії план.

Звісно, на реалізації цього плану все не зупиниться, бо без Одеси, Миколаєва і, найголовніше, без Києва Путін своє завдання не вважатиме до кінця вирішеним — війну буде продовжено.

Кремль збирався реалізувати цей план ще до 9 травня, щоб до свята було чим похвалитися, але не вийшло через те, що українська армія чинила набагато серйозніший опір, ніж планували у Москві.

Джерело.