facebook

Білоруси створюють перепони для введення на територію України їхніх військ.

Про це заявив у Twitter Франак Вячорка, радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської.

«Білорусь – земля партизанів. Наші герої зупиняють російські потяги, псують російську техніку, роздають листівки, щоб не допустити білоруські війська в Україну. Україна переможе, Білорусь також буде звільнена», – зазначив Вячорка.

Він також опублікував карту Білорусі «Залізничний опір-2022». На ній нанесено результати дій білоруських партизанів.

Українські залізничники зверталися до білоруських колег із закликом не виконувати злочинні накази та не вести російські військові ешелони у бік України.

Залізничники з Білорусі масово пручаються втягуванню білорусів у війну з Україною.

Зокрема голова «Укрзалізниці» Олександр Камишин подякував їм за те, що вони зробили несправними світлофори та стрілочне управління на одній з ділянок, унеможлививши переправлення військової техніки в Україну.

Пізніше Камишин заявив, що залізничного сполучення між Білоруссю та Україною більше немає. Він знову подякував чесним білоруським залізничникам, але відмовився розкрити подробиці.

Згодом стало відомо, що у Білорусі спецназ охоронятиме шляхи та інфраструктуру БелЖД у Гомельській та Брестській областях. Патрулі будуть у цивільному одязі, але зі зброєю, раціями та GPS-трекерами. Усе, мовляв, через диверсії.

До слова, журналіст телеканалу “Белсат” Сергій Пелеса вважає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко насправді проти участі його країни у війні, як і більшість білорусів.

“Наприкінці січня, на початку лютого цього року були проведені незалежні дослідження лондонським Chatham House… і так склалось, що вони були опубліковані 24 лютого. Саме в день початку неоголошеної війни. Згідно з цими дослідженнями, яким можна довіряти, 56% білорусів заявили, що Білорусь має зайняти у цій війні нейтральну позицію. І тільки 13% білорусів підтримали б участь білоруських сил у війні Путіна”, – зазначив Пелеса.

Водночас він висловив думку, що зараз, коли перевага у бойових діях на боці Збройних сил України, білорусів, які підтримують участь країни у війні, стало ще менше.

“Це було за декілька днів до війни. Тепер, коли стало ясно, що Україна дуже сильно дала по зубах Путіну, я думаю, що охочих брати участь у цій авантюрі менше. Я навіть думаю, що Лукашенко проти участі в цій війні. Тим паче, що тепер він бачить, як для Путіна це все вийшло. Я думаю, що для нього це був сюрприз”, – додав Пелеса.

Джерело.