facebook

Сезон рекордних цінників.

Вже з листопада в Україні очікується збільшення роздрібних цін відразу на кілька видів продуктів харчування.

Коли чекати стрибка цін на олію:
У листопаді варто очікувати подальше зростання ціни на соняшникову олію, заявила аналітик УКАБ Світлана Литвин виданню Obozrevatel.

За її прогнозом, рослинна олія додасть в ціні 2-3%.

Тобто в листопаді соняшникова олія обійдеться в 68-69 грн / літр, – розповіла вона.

 

Зростання цін на м’ясо:
В останньому місяці осені може продовжитися і зростання цін на м’ясо — перш за все на яловичину і курятину. Причиною є скорочення обсягів виробництва у 2021 році, а також збільшення податкового навантаження на українське птахівництво.

У такому випадку подорожчання може скласти 10-15%, – каже Литвин.

Своєю чергою член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин не виключив, що курятина і яйця можуть додати в ціні до кінця року трохи більше, ніж свинина і яловичина. Це пояснюється тим, що вартість курятини і яєць безпосередньо залежить від виробника, а ті вже від енергоносіїв.

За прогнозом Литвин, подорожчання яєць у листопаді очікується на рівні 5%.

Тобто, за них будемо платити вже приблизно 37 грн (за десяток).

Подорожчання овочів:

Експерти кажуть, що не обійде стороною українців зростання цін на овочі. Скоро споживачі купуватимуть або овочі з тепличних господарств, або імпортовані. Так, вже в наступному місяці очікується зростання вартості на 5-10%, прогнозує Литвин. Але до кінця року подорожчання може бути ще більшим.

Начебто урожай і непоганий, але ми дуже сильно залежні від світових цін на продовольство. Тому овочі додадуть 20-30% до кінця року. Це традиційні сезонні коливання, – заявив Пендзін.

Також на початку жовтня стало відомом, про зростання цін на хліб. Так, вартість хлібобулочних виробів підскочить на 10-25%, повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

Це зумовлено семикратним зростанням протягом року вартості природного газу та дворазовим подорожчанням електрики, що збільшить частку енергоресурсів у собівартості хлібобулочних виробів втричі.

Джерело.