facebook

Однією з версій недавньої стрільби на заводі “Південмаш” у Дніпрі розглядається можливий вплив іноземних спецслужб. Встановлено, що підозрюваний Артемій Рябчук раніше відвідував Росію, де нібито відвідував родичів.

Як пише “Обозреватель” із посиланням на співрозмовників в українських силових структурах, поїздки на територію країни агресора вкрай небезпечні.

“Поїздка в Росію або Білорусь будь – якого патріота України – чревата затриманням, таких фактів чимало. Враховуючи фізичні дані хлопця, спортивну статуру і високий зріст, його вік – він у 2019 році міг привернути увагу співробітників ФСБ на кордоні. А враховуючи наявність у нього найближчого родича в РФ – і потрапити в розробку”, – кажуть журналістам в українській розвідці.

Там також стверджують, що Рябчука намагаються представити “борцем зі свавіллям у Нацгвардії”. Не так давно в соцмережах навіть стали з’являтися групи на підтримку дніпровського стрілка, де боти формують “громадську думку”.

“Це все не казки. Підрозділи російських Збройних сил невпинно “трудяться” всі роки гібридної війни в Україні. Їх завдання – надавати психологічний вплив на війська (сили) противника і населення з метою їх деморалізації та схиляння до припинення опору, а також з метою зміни поведінки від базового до бажаного. Такі психологічні операції проводять в ході підготовки до проведення військових операцій або ж безпосередньо вже в їх розпалі”, – розповіли виданню в ЗСУ.

Стрілянина на “Південмаші” – деталі
Як повідомляв УНІАН, 27 січня в Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу, 20-річний нацгвардієць Рябчук відкрив вогонь з автомата по караулу військовослужбовців НГУ. В результаті загинули 5 осіб, у тому числі жінка-працівниця заводу, ще 5 отримали поранення. Зловмисник зі зброєю та набоями зник. Того ж дня він був затриманий правоохоронцями.

Рябчуку повідомили про підозру за ст. 115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст. 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцям зброї та бойових припасів) Кримінального кодексу України. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 днів без права на внесення застави. Також розпочато кримінальне провадження за фактом службової недбалості керівництва Нацгвардії.

9 лютого директор ДБР Олексій Сухачов заявив, що слідство розглядає три версії, щодо мотивів злочину Рябчука. Перша та основна – нестатутні відносини. Друга-вчинення злочину у зв’язку з психічним захворюванням, перебуванням в стані афекту. Третя версія-вчинення злочину за дорученням інших осіб, організацій з метою дискредитації правоохоронних органів, дестабілізації правопорядку в країні.

Джерело.