facebook

Отримати лікарняний через COVID-19 або грип за телефоном: як це зробити

В Україні з 2021 року почав діяти електронний лікарняний, який можна оформити телефоном, не викликаючи лікаря
Про це повідомляє офіційний Telegram-канал МОЗ України.

Читайте Влада в Telegram: повідомляємо лише найважливіше

МОЗ оприлюднило інструкцію, як можна дистанційно отримати лікарняний, якщо ви захворіли на COVID-19 або на грип.

У яких випадках можна дістати лікарняний дистанційно?

Лікарняний можна отримати, якщо з’явилися симптоми COVID-19, грипу або застуди. Для цього потрібно зателефонувати своєму лікарю і дотримуватися інструкцій лікаря – він випише лікарняний терміном до 5 днів, а також дасть рекомендації з лікування.
Що робити після того, як минуло 5 днів

Якщо після 5-денного лікування вдома самопочуття стало кращим – нічого робити не потрібно. Інформація про одужання автоматично оновиться у вашому електронному лікарняному та він буде закритий. Докладніше про електронні лікарняні можна почитати тут.
Якщо самопочуття не покращало і залишилися симптоми, то слід прийти на прийом і здатися лікареві особисто. Він зробить висновки щодо подальшого лікування та продовження лікарняного.
Що робити, якщо самопочуття погіршилося на 1-4 день

Обов’язково прийти до лікаря на особистий прийом.

СМС сповіщення про відкриття лікарняного

Зазначається, що після відкриття електронного лікарняного, чи то дистанційно, чи безпосередньо в медичному закладі, пацієнту прийде смс із оповіщенням.

Якщо воно не надійшло, перевірте на сайті Пенсійного Фонду України (Портал електронних послуг), чи стоїть позначка біля пункту «Погоджуюсь на отримання SMS-повідомлень від ПФУ на номер мого мобільного телефону».

Джерело.